poniedziałek, 6 lutego 2012

Niedzielna PIZZA i nocne SANKI :)

       Lubię czas, kiedy jesteśmy całą naszą czwórką w  domu. W ciągu tygodnia takich wspólnych chwil nie mamy za wiele z racji obowiązków zawodowych męża, ale za to w weekendy nadrabiamy zaległości. Albo działamy wspólnie, albo każdy zajmuje się czymś innym, ale i tak jesteśmy razem.
      Wczorajsza niedziela minęła nam tak fajnie i rodzinnie właśnie. Po południu mąż z synkiem przejęli na wyłączność pałeczkę w kuchni i przyrządzili pizzę. A nawet dwie, jedną tradycyjną, a drugą z owocami morza. Chłopakowa pizza wyszła super, wiec poniżej zamieszczam przepis. Natomiast późnym wieczorem, podreptaliśmy wszyscy na sanki. Śnieg skrzypiał pod butami i płozami sanek, a osiedlową okolicę rozświetlały jedynie latarnie i pękaty księżyc na granatowym niebie. I tak nam fajnie, wesoło i spokojnie minęła kolejna zimowa niedziela.

Poniżej zdjęcia z pizzowych poczynań.


 Chłopakowe ręce, które momentami plątały się przy nakładaniu składników.




Poniżej nasz mały, ośnieżony łoś, po tym, 
jak zaliczył kulkę śnieżną w łosiową czapkę :)



Mały łoś ze swoim Tatą ciągną sanki i się wygłupiają :)


PRZEPIS NA DOMOWĄ PIZZĘ

Składniki na ciasto (na 2 okrągłe pizze):
  • 40 g drożdży + 1/3 szklanki wody + 2 łyżeczki cukru
  • 400 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6-7 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek
Składniki na sos:
  • 2  łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki wody
  • 2-3 łyżki posiekanych świeżych ziół (lub suszonych)
Farsz do wyboru:
  • pieczarki
  • ser mozzarella (specjalny do pizzy) lub żółty ser
  • wędlina
  • kukurydza
  • pomidory
  • owoce morza
WYKONANIE:
  1. Drożdże połączyć z letnią wodą i cukrem. Odstawić na 15 minut. Następnie dodać je do pozostałych składników i wyrabiać długo gładkie ciasto. 
  2. Ciasto (podzielone na pół) odstawić na ponad godzinę w ciepłe miejsce, np. na kaloryfer.
  3. Czosnek przepuścić przez praskę, dodać pozostałe składniki na sos i wymieszać.
  4. Ciasto rozwałkować lub rozciągnąć dłońmi na grubość około pół centymetra i położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Posmarować sosem i nałożyć ser mozzarella.
  6. Poukładać pozostałe składniki według uznania. Pieczarki, pomidory bez skórki, kukurydzę, wędlinę, oliwki  i/lub różne owoce morza (mrożone owoce morza należy położyć na durszlaku i sparzyć wrzątkiem, z krewetek trzeba usunąć czarną "nitkę" biegnącą wzdłuż grzbietu), ser mozzarella. Posypać ziołami.
  7. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.

Miłego, niespiesznego i fajnego dnia Wam życzę.
Ada