wtorek, 31 stycznia 2012

Dżem POMARAŃCZA plus KIWI


         Bardzo smaczny dżem pomarańczowy z dodatkiem kiwi. Słodki i delikatny! Nie jest ani odrobinę gorzkawy, gdyż nie zawiera skórki pomarańczowej. Mimo, iż w większości przepisów (jak nie we wszystkich) zalecane jest dodanie wody do gotowania, to uważam, że jest to zupełnie zbyteczne, gdyż pomarańcze zawierają w sobie wystarczająco dużo soku. Dżem wyszedł naprawdę pyszny. Nawet się Wam nie przyznam, ile łyżeczek skosztowałam już podczas samego gotowania. Tak mi smakował. A cynamonowo- pomarańczowy zapach jeszcze długo unosił się po domu.
PRZEPIS NA DŻEM POMARAŃCZOWY Z KIWI

Składniki:
  • 4 słodkie pomarańcze
  • 4 kiwi
  • 3/4 szklanki cukru
  • cynamon (kilka łyżeczek)

Wykonanie

Owoce obrać. Z pomarańczy usunąć białe błonki, znajdujące się tuż pod skórką, wewnętrznych błonek nie potrzeba usuwać. Pokroić na kawałeczki, włożyć do garnka, wsypać trzy czwarte szklanki cukru i cynamon. Gotować na małym ogniu około 1,5 godziny, często mieszając. Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych słoików, odwrócić do góry dnem, przykryć ściereczką i poczekać aż ostygnie. Z podanej ilości składników można przygotować 4 małe słoiczki.


 Konfitura w rzeczywistości jest odrobinę jaśniejsza.
Szarość pochmurnego dnia udzieliła się zdjęciom.
Słodkie, pomarańczowe pozdrowienia.
Ada

sobota, 28 stycznia 2012

Pożegnanie, oczekiwanie i gromada nadziewanych bułeczek


      Dzisiaj rano wyjechała moja Mama. Oj, smutno mi było jak nie wiem co, tym bardziej, że nie wiem kiedy się teraz zobaczymy, pewnie nie za szybko. W domu jest cichutko, czyściutko, Paulisia drzemie obok w wózku, a ja siedzę sobie przy stole, delektuję się spokojem popołudnia, smakiem gorącej kawy z mlekiem i czekoladowym nadzieniem drożdżowych bułeczek.
    Wieczorem wracają Mąż z Synkiem z zimowych wojaży. Znów będzie wesoło, gwarno i głośno. Ciszę rozproszą opowieści i śmiechy, Mała będzie skakać z radości na widok Taty i Brata, a porządek zniknie niepostrzeżenie pod stosem walizek, rzeczy, tobołków i ubrań do prania. Już się cieszę na ten bałagan i harmider.


Na przyjazd Chłopaków upiekłam drożdżowe buchty.


PRZEPIS NA GROMADĘ CZEKOLADOWYCH BUŁECZEK

Składniki:
  • 20 g drożdży + 200 ml mleka + 2 łyżki cukru
  • 3 szklanki mąki (430 g)
  • 40 g roztopionego, wystudzonego masła
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy
  • nuttela
  1. Drożdże połączyć z ciepłym mlekiem i cukrem. Odstawić na 15 minut. 
  2. Do mąki dodać żółtka, cukier waniliowy, masło i zaczyn drożdżowy. Wyrobić gładkie ciasto, które następnie odstawić na ponad 1 godzinę w ciepłe miejsce, np. na kaloryfer.
  3. Oderwać kawałeczek ciasta, w dłoniach ukształtować placuszek, na środek nałożyć łyżeczkę nutteli lub powideł, skleić brzegi, uformować kulkę i odłożyć na okrągłą blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia).
  4. Kulki z ciasta układać jedna przy drugiej, tak aby się lekko stykały.
  5. Odstawić do podwojenia objętości.
  6. Posmarować roztopionym masłem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż do zarumienienia (około 30-35 minut).


I tak sobie czekamy na naszych Chłopaków.
Słodkie pozdrowienia.
Ada

sobota, 21 stycznia 2012

Rogaliki drożdżowe


       Pyszne, puszyste, miękkie, pachnące rogaliki drożdżowe, upieczone według przepisu mojej Mamy. Właściwie to upiekłyśmy je razem z Mamą. Smaczna przekąska z kubasem gorącego mleka lub kakao dla dzieciaków, a dla dorosłych słodki dodatek do filiżanki porannej kawy. Z podanego przepisu udaje się około 35 rogalików. Nasze drożdżowe rogaliki pojechały dzisiaj w zimową podróż razem z Chłopakami, a my zostałyśmy sobie w domu we trzy. Polka, Babcia i ja.


PRZEPIS NA ROGALIKI DROŻDŻOWE

Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 10 dkg drożdży
  • 5 żółtek
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 5-6 łyżek cukru
  • 4 łyżki ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • kostka masła

Wykonanie:
  1. W rondelku rozetrzeć drożdże z mlekiem i cukrem. Dodać je do 2 szklanek mąki. Delikatnie zamieszać, nakryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
  2. Na stolnicę wysypać resztę mąki, dodać masło, śmietanę oraz żółtka.
  3. Gdy drożdże wyrosną przełożyć je do pozostałych składników. Ciasto należy wyrabiać długo! Jeśli jest za gęste można dodać mleko.Wyrobione ciasto nakryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, np. na kaloryfer.
  4. Ciasto rozwałkować i pociąć na trójkąty (tak jak na zdjęciach).
  5. Każdy trójkąt posmarować masłem, posypać kakao i cukrem lub nałożyć konfiturę.
  6. Zwinąć trójkąty zaczynając od szerszej części, delikatnie sklejając boki, a następnie zagiąć w półksiężyc. Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy i tak zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut.
  7. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.







Miłego weekendu.
Nie zapomnijcie dzisiaj o Babciach i Dziadkach.

Ada


środa, 18 stycznia 2012

Guzikowa sukienka, poducha, kocyk oraz miś


     Korzystając z okazji, że mam jeszcze moją Mamę u nas poszyłam trochę drobiazgów do domu. Chłopaki w szkole i pracy, Paulinka z babcią "na zabawach", a ja mam wolną chwilkę na szycie. Dziewczyny się bawią, czytają bajeczki, a ja siedzę przy Nich na podłodze, wykrawam, zszywam, naszywam i sobie gadamy.
    Paulince uszyłam ciepłą SUKIENKĘ, w sam raz do biegania zimą po domu. Z pozostałości materiału doszyłam PODUCHĘ, duży KOCYK oraz MISIA. Misiek powstał według szablonu Tone Finnanger, jednak zamiast płóciennego lub lnianego, otrzymał ciałko z milutkiego dla dziecięcych rączek pluszu. Fajnym rozwiązaniem jest zamocowanie łapek na guziki, dzięki czemu ruszają się we wszystkie strony. Misiek pocerowany i połatany, jakby należał do jakiegoś rozbójnika co najmniej, a nie do takiej grzecznej dziewczynki.







Z serdecznymi pozdrowieniami.

Ada

niedziela, 15 stycznia 2012

Pleśniak


    Pleśniak, to zdecydowanie nasze ulubione ciasto domowe. Od lat. Jest przepyszne! Delikatnie słodki smak przełamany jest kwaskową nutą powideł śliwkowych. Przepis bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Jeśli jest jeszcze ktoś, kto nie zna tego ciasta, to zachęcam do spróbowania. Smak, któremu naprawdę trudno się oprzeć.

Składniki:
  • 1,5 kostki masła
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek gorzkiego kakao
  • powidła śliwkowe

Wykonanie:

   Masło połączyć z mąką i 6 żółtkami. Wyrobić gładkie ciasto, które następnie należy podzielić na 3 części (2 większe, 1 mniejszą). Jedną większą część połączyć z kakao. Podzielone ciasto (dwie części białe i jedna ciemną, tę z kakao) włożyć do zamrażalnika w woreczkach foliowych na 15 minut. W tym czasie ubić 6 białek, dodając szklankę cukru pod koniec ubijania.
   Blaszkę  wyłożyć papierem do pieczenia i następnie wykleić ją jedną białą częścią (tą większą), tak by przykryć całe dno. Na to nałożyć łyżką powidła (swoje własne lub Łowicz, innych nie polecam). Bezpośrednio na powidła zetrzeć na dużych oczkach tarki część ciemną ciasta. Następnie nałożyć ubite białka z cukrem. Na koniec zetrzeć na tarce na dużych oczkach małą część białą. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.


 Pozdrawiam serdecznie
Ada

sobota, 7 stycznia 2012

Wianek pomarańczowo - szyszkowy

    






    Wraz z wianuszkiem powstał pomarańczowy lampion, 
    pachnący goździkami.


    Czy u Was, tak jak u nas, śniegu jak nie było, tak nie ma?
    Za to deszczu mamy pod dostatkiem.
    Pozdrawiam serdecznie
    Ada