piątek, 9 grudnia 2011

Świąteczne pierniczki


          Od kilku dni wycinamy, wypiekamy, malujemy, dekorujemy i podjadamy pierniczki. Całą Rodzinką. Paulinka "ozdabia" oczywiście razem z nami. Jak wszyscy, to wszyscy. Mała zatapia łapki w kolorowych posypkach i z zapałem przekłada ziarenka, to na stół, to do buzi.
        

     Zwyczaj pieczenia świątecznych ciasteczek przejęliśmy od Babci, która corocznie wypieka ich całe mnóstwo i dekoruje razem z Wnukiem. Poniżej przepis na pierniczki, które są ładne w wyglądzie, gładkie, ciemnobrązowe, dobrze smakują, są twardawe i chrupiące tuż po upieczeniu, trzymane w szczelnie zamkniętym pojemniku miękną  z każdym dniem. Do świąt będą w sam raz, o ile dotrwają.

PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Składniki:
  • 1/2 szklanki miodu płynnego 
  • 1/4 kostki miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • cukier waniliowy 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 4 łyżki przyprawy do piernika 
  • 2 łyżki kakao 
  • 430 g mąki (lub więcej, tyle ile pochłonie ciasto)

Wykonanie:

W rondelku podgrzać miód, masło, cukier waniliowy, cukier puder oraz przyprawę do piernika. Ostudzić. Połączyć z  mąką, kakao, sodą i jajkiem. Wyrobić gładkie ciasto.  Miejsce, na którym będziemy wałkować podsypać mąką, aby ciasto nie przywierało. Rozwałkować na grubość około 2 milimetrów (pierniczki odrobinę wyrosną podczas pieczenia) i wycinać za pomocą foremek świąteczne (tudzież inne) kształty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując przynajmniej dwucentymetrowe odstępy. Piec około 6 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić przed dekoracją.



W tle rozmów i ciasteczkowej pracy wesoło gra muzyka- 
Paulinkowe piosenki na zmianę ze świątecznymi utworami Michaela Buble.


Pozdrawiamy serdecznie
znad dekorowanych pierniczków.
Ada