Od kilku dni wycinamy, wypiekamy, malujemy, dekorujemy i podjadamy pierniczki. Całą Rodzinką. Paulinka "ozdabia" oczywiście razem z nami. Jak wszyscy, to wszyscy. Mała zatapia łapki w kolorowych posypkach i z zapałem przekłada ziarenka, to na stół, to do buzi.
Zwyczaj pieczenia świątecznych ciasteczek przejęliśmy od Babci, która corocznie wypieka ich całe mnóstwo i dekoruje razem z Wnukiem. Poniżej przepis na pierniczki, które są ładne w wyglądzie, gładkie, ciemnobrązowe, dobrze smakują, są twardawe i chrupiące tuż po upieczeniu, trzymane w szczelnie zamkniętym pojemniku miękną z każdym dniem. Do świąt będą w sam raz, o ile dotrwają.
PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI
Składniki:
- 1/2 szklanki miodu płynnego
- 1/4 kostki miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- 4 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
- 430 g mąki (lub więcej, tyle ile pochłonie ciasto)
Wykonanie:
W rondelku podgrzać miód, masło, cukier waniliowy, cukier puder oraz przyprawę do piernika. Ostudzić. Połączyć z mąką, kakao, sodą i jajkiem. Wyrobić gładkie ciasto. Miejsce, na którym będziemy wałkować podsypać mąką, aby ciasto nie przywierało. Rozwałkować na grubość około 2 milimetrów (pierniczki odrobinę wyrosną podczas pieczenia) i wycinać za pomocą foremek świąteczne (tudzież inne) kształty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując przynajmniej dwucentymetrowe odstępy. Piec około 6 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić przed dekoracją.
W tle rozmów i ciasteczkowej pracy wesoło gra muzyka-
Paulinkowe piosenki na zmianę ze świątecznymi utworami Michaela Buble.
Pozdrawiamy serdecznie
znad dekorowanych pierniczków.
znad dekorowanych pierniczków.
Ada