czwartek, 11 października 2012

Papryka konserwowa


Smaczna, chrupiąca, kolorowa papryka. 
Pyszny dodatek do wędliny oraz do obiadów. 
Według przepisu mojej Mamy.

Składniki:

- papryka żółta i czerwona
- zalewa:
  • 2 l wody
  • 1 szklanka octu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • garść ziarenek gorczycy
  • liście laurowe

 


Przygotowanie:

Paprykę umyć, obrać, pokroić w pasy. Przelać dużą ilością wrzącej wody na durszlaku. Poukładać ciasno w wyparzonych słoikach. Zalać wrzącą zalewą (łącznie z listkami laurowymi i gorczycą). Przed zakręceniem dodać łyżeczkę oleju na wierzch każdego słoika. Zakręcić i gotować około 20 minut w garnku, tak aby poziom wody sięgał do około 3/4 wysokości słoików. Po zagotowaniu słoiki odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.


SMACZNEGO !




28 komentarzy:

  1. Mniam! Uwielbiam paprykę. Aduś przepis zapisuję do mojego przepiśnika:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem jedyna osoba w domu ktora lubi papryke konserwowa :)Kilka sloiczkow napewno znajdzie sie w mojej spizarni (napewno skorzystam z Twojego przepisu )Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie mogę jeść papryczki, ale uwielbiam na nią patrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam paprykę :)),zrobiłam 5 słoiczków latem i przymierzam się jeszcze do kilku ,wczoraj pomyłam słoiki i może dziś wieczorkiem się zrobi:))Jeszcze buraczki z papryką ,to zamknie mój sezon na przetwory w tym roku.Wypróbuję Twój przepis bo z mojego trochę za ostra wychodzi ,kiedyś mi smakowała teraz na starość :)smak mi się zmienił.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo na czasie przepis,dziękuję.Wczoraj przyniesione z działkowej szklarni papryczki powędrują jutro do słoiczków:)

    OdpowiedzUsuń
  6. mam trochę inny przepisik ... tak czy siak warto ją robić na zimę

    OdpowiedzUsuń
  7. Ubóstwiam wręcz...oczywiście zwykle kupuję, ale przyjdzie czas na zrobienie swojej, zatem przepis notuję;)
    Ściskam;*

    OdpowiedzUsuń
  8. W tym roku już raczej nie zrobię ale może skorzystam w przyszłym roku.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja również zanotuję i oczywiście wypróbuję ten przepis, bo od dłuższego czasu takiego szukałam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Super papryczka szkoda tylko ze nie bardzo mogę ją jeść.

    OdpowiedzUsuń
  11. Aduś, za papryką nie przepadam, ale gdzieś ty dostała takie słitaśne zakrętki??? ;) ja to spotykam same złote, w warzywa albo w owoce, takie bleee, a te są super :)
    Cały czas nie mogę przeżyć, żeśmy były tak blisko siebie a mimo to się nie spotkały :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ikuś, a jak mi szkoda, że przegapiłyśmy taką okazję. Ale mogłyśmy się spotkać :) Ech.
      A zakrętki dostałam razem z przetworami od mamy :) Od razu je schowałam i pilnuję by się nie zapodziały. Bo rzeczywiście trudno takie dostać.

      buziaki

      Usuń
  12. Faktycznie, zakrętki są super. A i przepis prosty, chyba spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Papryka jak złoto. Wygląda niesamowicie apetycznie.
    Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny

    OdpowiedzUsuń
  14. Zamiast cukru daję 2 łyżki miodu - poezja.Perełka.

    OdpowiedzUsuń
  15. Tak pięknie przedstawione, wygląda smakowicie, że sama bym zjadła :) Ale nie lubię papryki.
    Chyba pomyślę, i w przyszłym roku zrobię moim dziewczynom.

    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  16. papryczka cudnei wyglada ... pozdrawiam ciepluteńko

    OdpowiedzUsuń
  17. Mmm moja mama zawsze robiła taką paprykę. Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  18. ja wprawdzie nie o papryce ale po czesci i owszem. w tym roku wyprobowalam jakis starszy, wygrzebany u ciebie na blogu przepis na salatke z kabaczka i papryki i zrobilam dla siebie i dla tesciowej. tesciowa zachwycona, marudzi, ze chce wiecej:D a ja w szoku, bo polskimi cudami czasem trudno zadowolic szwedzkie podniebienie... i tak oto przepi zostal rozpowszechniony w szwedzkich, lesnych wioskach :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobiłam i faktycznie jest rewelacyjna. Przechodzę na ten przepis. Nie za ostra nie za mdła - pyszna.

    OdpowiedzUsuń