niedziela, 15 stycznia 2012

Pleśniak


    Pleśniak, to zdecydowanie nasze ulubione ciasto domowe. Od lat. Jest przepyszne! Delikatnie słodki smak przełamany jest kwaskową nutą powideł śliwkowych. Przepis bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Jeśli jest jeszcze ktoś, kto nie zna tego ciasta, to zachęcam do spróbowania. Smak, któremu naprawdę trudno się oprzeć.

Składniki:
  • 1,5 kostki masła
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek gorzkiego kakao
  • powidła śliwkowe

Wykonanie:

   Masło połączyć z mąką i 6 żółtkami. Wyrobić gładkie ciasto, które następnie należy podzielić na 3 części (2 większe, 1 mniejszą). Jedną większą część połączyć z kakao. Podzielone ciasto (dwie części białe i jedna ciemną, tę z kakao) włożyć do zamrażalnika w woreczkach foliowych na 15 minut. W tym czasie ubić 6 białek, dodając szklankę cukru pod koniec ubijania.
   Blaszkę  wyłożyć papierem do pieczenia i następnie wykleić ją jedną białą częścią (tą większą), tak by przykryć całe dno. Na to nałożyć łyżką powidła (swoje własne lub Łowicz, innych nie polecam). Bezpośrednio na powidła zetrzeć na dużych oczkach tarki część ciemną ciasta. Następnie nałożyć ubite białka z cukrem. Na koniec zetrzeć na tarce na dużych oczkach małą część białą. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.


 Pozdrawiam serdecznie
Ada