21 stycznia 2012

Rogaliki drożdżowe


       Pyszne, puszyste, miękkie, pachnące rogaliki drożdżowe, upieczone według przepisu mojej Mamy. Właściwie to upiekłyśmy je razem z Mamą. Smaczna przekąska z kubasem gorącego mleka lub kakao dla dzieciaków, a dla dorosłych słodki dodatek do filiżanki porannej kawy. Z podanego przepisu udaje się około 35 rogalików. Nasze drożdżowe rogaliki pojechały dzisiaj w zimową podróż razem z moim Synkiem, a my zostałyśmy sobie w domu we trzy. Polka, Babcia i ja.


PRZEPIS NA ROGALIKI DROŻDŻOWE

Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 10 dkg drożdży
  • 5 żółtek
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 5-6 łyżek cukru
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • kostka masła

Wykonanie:
  1. W rondelku rozetrzeć drożdże z mlekiem i cukrem. Dodać je do 2 szklanek mąki. Delikatnie zamieszać, nakryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
  2. Na stolnicę wysypać resztę mąki, dodać masło, śmietanę oraz żółtka.
  3. Gdy drożdże wyrosną przełożyć je do pozostałych składników. Ciasto należy wyrabiać długo! Jeśli jest za gęste można dodać mleko.Wyrobione ciasto nakryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, np. na kaloryfer.
  4. Ciasto rozwałkować i pociąć na trójkąty (tak jak na zdjęciach).
  5. Każdy trójkąt posmarować masłem, posypać kakao i cukrem lub nałożyć konfiturę.
  6. Zwinąć trójkąty zaczynając od szerszej części, delikatnie sklejając boki, a następnie zagiąć w półksiężyc. Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy i tak zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut.
  7. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.







Miłego weekendu.
Nie zapomnijcie dzisiaj o Babciach i Dziadkach.

Ada


34 komentarze:

  1. ojej,ale fantastyczne zdjecia:)uwielbiam takie rogaliki, moja siostra zawsze je dla mnie robi na drogę gdy wyjezdzam z PL:) moje ulubione to te z dżemem domowej roboty:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. ale smakowicie wyglądają!
    muszę koniecznie wypróbować:)
    pozdrawiam z kuźni upominków:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota! Uwielbiam drożdżowe ciasta:). Dzięki za przepis i technologię, ja zawsze drożdżowe robię na oko (jak wiele rzeczy), więc nie potrafiłaby podać przepisu.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Och! Gdzie te czasy, jak piekłam rogaliki, rurki z kremem i inne ciacha(duzo tego bylo!).........
    Fajnie, gdy ma się dla kogo piec!!!!!!!!!!
    Gorąco pozdrawiam
    z Tczewa.
    Mariola

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają niesamowicie smakowicie! Aż się zaśliniłam patrząc na rogalika w przekroju hi hi ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Widzę, że i u Ciebie słodkości... Takiego patentu z kakao do rogali nie znałam- na pewno wypróbuję!!!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow, wyglądają smakowicie:)) chętnie bym się skusiła ale alergia nie pozwala:(( pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  9. O Matko wygladają cudnie, pewnie są pyszne, aż się zaśliniłam:)
    Adeczko mja droga dziękuję Ci bardzo za serwetki, są przecudowne:)
    Miłej niedzieli Ci życzę!

    OdpowiedzUsuń
  10. kocham różne ciekawe blogi taki ten jest właśnie dodam do obserwacji i będę odwiedzać zapraszam na mój

    http://agatucha123-agatuszka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. słyszałam, że porcyjka do mnie jedzie :)
    klasyczne rogaliki z marmoladą.
    dlaczego ja nie potrafię robić ciasta drożdżowego... :(
    ściskamy.
    ps. życzenia dla babci.

    OdpowiedzUsuń
  12. a jak dużo nadzienia:))))pyszności:)))

    OdpowiedzUsuń
  13. SERDECZNIE WITAM
    Niech Ci się dzień mieni uśmiechem
    szczęśliwym bliskim serca
    dotykiem przyjaźnią dla wszystkich
    i słońca promykiem
    Milutko pozdrawiam i życzę
    Ci udanej niedzielki ściskam cię :)))

    OdpowiedzUsuń
  14. Ślinotok pełną gębą !
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale pysznie wyglądają. Ja też mam zamiar zrobić dzisiaj ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  16. ale one muszą być pyszne ! wygladaja niesamowicie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale mi smaku narobiłaś :-) Wyglądają przepysznie - spróbuję upiec jak znajdę chwilę.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  18. Jak ja lubię takie rogaliki !!!!!!!!! Ale tyklo jeść ;o((

    OdpowiedzUsuń
  19. Takie rogaliki to wspomnienie mojego dzieciństwa! Mama robiła je z dżemem agrestowym własnej roboty - pychota!

    P.S.
    Ado, już wszystko jest dobrze. Jestem :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Mniam! Dobrze że juz późno, to nie zabiorę się zaraz za wypróbowanie przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam rogaliki drożdżowe, mam swój sprawdzony przepis, który zawsze się udaje a robię jej z nutellą lub twardą marmoladą różaną :-) Twoje w asyście czerwieni wyglądają równie smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  22. zdjęcia super! zachęcają do upieczenia tych smakowicie wyglądających rogalików :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Boze, Ada, ja ci znowu ośliniłam bloga. Wybacz, ale nie dałam rady! :)) Przepis kradne i ukrywam skrzetnie.

    Zdjęcia po prostu smakowite! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Mniami....wypróbuję przepis na pewno-dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Zrobiłam (ciasto w maszynie do chleba) i wyszły REWELACYJNE! Bardzo dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  26. Dziewczyny, dziękuję bardzo za sympatyczne słowa :)

    "To znowu ja" bardzo, bardzo się cieszę, jeśli przepis się przydał i rogaliki się udały :)) Przepis sprawdzony od lat, więc jestem spokojna, że wszystko się uda :) /Jeśli piszesz blog, to poproszę o namiary/

    Pozdrawiam mocno

    Ada

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzisiaj zrobiłam nadziewane bułeczki i znowu coś pysznego. Dziękuję bardzo za świetne przepisy. Teraz dopiero, po kupieniu maszyny do chleba, robię drożdżowe - nigdy nie umiałam (chyba chodzi o cierpliwość w wyrabianiu).
      Bloga piszę tu: http://niemnieszukasz.blox.pl/html
      Pozdrawiam serdecznie i z wdzięcznością!

      Usuń
    2. Dziękuję za namiary blogowe :)
      Maszyny do chleba nie mam. Chociaż już kiedyś się przymierzałam do zakupu :) A drożdżowe fakt, wymaga cierpliwego, długiego wyrabiania, aż ręce bolą :))

      Pozdrawiam serdecznie

      Ada

      Usuń
  27. Ale cudnie pachnie, będę tutaj zaglądać regularnie a póki co to wypróbuję jutro przepis na bułeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Drozdze rozetrzec z mlekiem i cukrem...ale ile tego cukru?
    Dziekuje za odpowiedz
    Ewa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, rzeczywiście nie podałam. Zaraz poprawię. 5-6 łyżek cukru.

      Pozdrawiam

      Ada

      Usuń
  29. dwa dni temu robiłam rogaliki- super ciasto, ale faktycznie dłuuuugo się je wyrabia i dość ciężko, przepis czasochłonny ale wart zachodu

    zrobiłam też rogaliki smarując najpierw warstwę masła orzechowego a potem nutelli- osobiście polecam :)

    chociaż i tak najlepiej wyszły z domową konfiturą z wiśni

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  30. "W rondelku rozetrzeć drożdże (10dag) z mlekiem(4 lyzki) i cukrem (6 lyzek). Dodać je do 2 szklanek mąki."
    i wszystko mi sie posklejalo :((((((
    gdzie jest blad?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 DROBIAZGI DOMOWE , Blogger