Tarta jabłkowa, niczym najpyszniejszy jabłecznik. Delikatne, kruche ciasto połączone ze słodkim , soczystym nadzieniem z jabłek i cynamonu. Ciasto rozpływa się w ustach. Od kilku lat, gdy piekę w domu ciasto z jabłkami, to wybieram ten przepis właśnie. Polecam :)
TARTA Z JABŁKAMI
Składniki na kruche ciasto:
- 250 g mąki tortowej
- 80 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 160 g masła
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 8-9 jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- sok z cytryny
- 2-3 łyżki cukru
Dodatkowo:
- 2 łyżki bułki tartej
- jajko rozbite z odrobiną mleka
Wykonanie:
1. Najpierw przygotowujemy kruche ciasto. Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy gładkie ciasto. Można dodać odrobinę zimnej wody. Następnie dzielimy ciasto na pół i wkładamy na 20 minut do zamrażalnika lub na dłużej do lodówki.
2. Teraz przygotowujemy nadzienie. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię, dodać cynamon, sok z cytryny i cukier. Dusić, aż jabłka delikatnie zmiękną. Następnie nadzienie odsączyć z soku.
3. Okrągłą formę posmarować masłem i oprószyć mąką. Na to położyć rozwałkowaną połowę ciasta, tworząc rant wysokości około 1-2 cm. Ciasto ponakłuwać widelcem i obsypać bułką tartą. Na ciasto wyłożyć nadzienie jabłkowe i przykryć rozwałkowaną drugą połową ciasta.
4. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni, aż do zarumienienia ciasta. Odstawić do ostygnięcia.
Bardzo ladne zdjęcia. Ciasto wygląda pysznie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAldona, zapewne smakuje wyśmienicie! Jestem fanką wszelkich "jabłeczników." Moja mama piecze mistrzowską szarlotkę, którą średnio co dwa tygodnie się delektuję ;-))
OdpowiedzUsuńDodam jeszcze, że przepiękne są Twoje zdjęcia - podkręcają apetyt!
Ślę gorące pozdrowienia!
Anita
Ja też lubię ciasta z jabłkami, zresztą w ogóle lubię domowe wypieki. Anita dziękuję i pozdrawiam serdecznie!
UsuńJak ładnie komponuje się ze sobą zastawa, kwiaty i same ciasto. Zresztą zawsze potrafisz zadbać o współgranie kolorów. Chciałabym też tak popijać kawę z tartą, ale pandemia każe zapomnieć o ciastach i słodyczach, bo niestety nasze z mężem ciała rosną jak na drożdżach. Ale mam nadzieję, że kiedyś przepis wypróbuję. Pozdrawiam .
OdpowiedzUsuńMy też uważamy na słodkości, żeby z umiarem :) Dziekuję za Twoje słowa.
UsuńNo i aż zapachniało u mnie tą
OdpowiedzUsuńtartą, a kilogramów przybywa.:(
Pozdrawiam Cię cieplutko.:)
No niestety, na te kilogramy trzeba uważać :)))
UsuńMam bardzo podobny przepis i świetnie się sprawdza - to pyszne ciasto.
OdpowiedzUsuńBardzo efektowne zdjęcia, od razu zrobiłam się głodna:)
Serdeczności Aldonko.
Ewa, serdeczności dla Ciebie również. Tak, ciasto z tego przepisu jest pyszne!
UsuńChyba i ja upiekę:) Tak dawno nie piekłam tarty.
OdpowiedzUsuńUrocze naczynie w kropeczki:)
Polecam, bo ciacho pyszne. :)
UsuńAle u Ciebie pięknie i apetycznie! Tarta wygląda niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńDawno nie jadłam :). Naprawdę zacnie wygląda. Muszę się kiedyś zabrać za pieczenie :)
OdpowiedzUsuńMniam. Chyba sama zrobię��
OdpowiedzUsuńMironka, upiecz :) Twoje wypieki też pyszne!
Usuńbardzo lubię oglądać Twoje zdjęcia!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAldona, zrobiłam wczoraj, do dzisiaj tylko wspomnienie pozostało. Wspaniała! Dodaję do przepisów :)
OdpowiedzUsuńMagda, bardzo się cieszę! Nam też tak smakuje. Tarta jest pyszna. Ucieszyłam się, że Cię tutaj zobaczyłam. Twój nick znajomy od lat :) Podróż przez życie. Ściskam Cię serdecznie!
UsuńUwielbiam wszelkie ciasta, które mają w swoim składzie jabłka. Jabłeczniki, szarlotki, tarty... Ten przepis podbił moje serce. Tarta z niego wychodzi przepyszna. To ulubione ciasto mojej córki.
OdpowiedzUsuń