5 września 2021

Chlebek rwany (skubany) z ziołami :)


Dzień dobry, witajcie po dłuższej przerwie tutaj na blogu :) Dzisiaj przepis na pyszny, ziołowy chlebek drożdżowy, którego się nie kroi, tylko odrywa cząstkami. Może Ktoś z Was się skusi i upiecze. Jest przepyszny do kanapek, grilla oraz jako przekąska. My go zasmakowaliśmy niedawno na rodzinnym grillu urodzinowym. Od tego czasu pieczemy chlebek sami w domu. Polecam :)

Przepis na rwany (skubany) chlebek ziołowy

Składniki na ciasto:

  • 40 g drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 600 g mąki tortowej
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli


Masło ziołowe:

  • 150 g masła
  • gałązki świeżej bazylii
  • świeży rozmaryn
  • 4 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki soli
  • pieprz

Przygotowanie:

Do 150 ml ciepłej wody dodajemy drożdże oraz cukier i odstawiamy na 15- 2 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy je do pozostałych składników i wyrabiamy gładkie ciasto. Przygotowane ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce, aby urosło.

W międzyczasie przygotowujemy ziołowe masełko. Świeże zioła kroimy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy sól, pieprz, i masło w temperaturze pokojowe. Mieszamy.

Po godzinie, gdy ciasto urośnie, rozwałkowujemy je na kształt prostokąta, kroimy na pasy o szerokości 5 cm, smarujemy masłem ziołowym, zwijamy lub składamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy 40 - 45 minut w temperaturze 190 stopni.

Smacznego :)

Przepis na podstawie receptury podanej przez Jakuba Kuronia.











Oczywiście dobór ziół do chlebka jest dowolny, wedle uznania.

Serdeczne pozdrowienia dla Wszystkich :)

Aldona


27 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo atrakcyjnie, a wyobrażam sobie jak obłędnie pachnie w całym domu :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pachnie bardzo ładnie, czosnkiem i ziołami. Buziaki:)

      Usuń
  2. Wyobrażam sobie ten aromat i smak, muszę koniecznie pokazać przepis mojemu M. ponieważ samodzielnie piecze chleby, może się skusi na nowy przepis.:))
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pachnie super, przepis łatwy a chlebek pyszny:) Celu uściski 😘

      Usuń
  3. Ten chlebek ,,chodzi,, za mną już od jakiegoś czasu i nie mogę się nadal zmobilizować, żeby wreszcie upiec. Twoja Aldonko wersja wygląda tak apetycznie, że może w końcu zrobię :))
    Uwielbiam oglądać Twoje zdjęcia, jakiś taki cudny klimat z nich bije i dobra energia ciepła domowego <3
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja bratanica upiekła podobny:)))był przepyszny:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Jednego tylko żałuję, że u nas już zaraz północ i dzisiaj go nie upiekę, ale jutro... Twoje przepisy w moim wykonaniu zawsze się udają.Nigdy nie miałam ręki do ciasta drożdżowego, i tych wypieków unikałam, ale może i tu zadziałą Twoja magia. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo smakowicie�� pozdrawiam��

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie ma to jak samodzielnie upieczony chlebek :) Cudownie pachnie w calym domu. Znakomity przepis, dziekuje. Pozdrowienia dla Ciebie i calej rodziny

    OdpowiedzUsuń
  8. Online Casino Site | Bonuses, promotions, games
    Online Casino Site, Bonuses, promotions, games, mobile games, free spins 닉스 카지노 and win more often than on any of the other online casino websites

    OdpowiedzUsuń
  9. F6E00E9482Orlando75B78C9E8F30 grudnia 2024 07:11

    75E52DD7F8
    düşmeyen takipçi

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 DROBIAZGI DOMOWE , Blogger