piątek, 3 czerwca 2011

Babeczki budyniowe



     Ciasteczka te, to naprawdę fajny pomysł na różne uroczystości i okazje, jak również na domowy, budyniowy deser, dla dorosłych i dla dzieci. Nie dość, że przepysznie smakują, to jeszcze przybrane owocami sezonowymi, na stole prezentują się wyśmienicie. Są bardzo łatwe w przygotowaniu. Można je upiec dzień wcześniej, natomiast budyniem i owocami udekorować na kilka godzin przed podaniem.

Składniki na ciasto:
- 0,5 szklanki mąki krupczatki
- 1 szklanka mąki tortowej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 150 g masła

Składniki na wypełnienie:
- 3 budynie waniliowe
- 750 ml mleka
- owoce do dekoracji

Wykonanie:
       Mąki łączymy z cukrem, dodajemy jajka i masło posiekane nożem. Palcami zagniatamy na gładką i zwartą masę (w razie potrzeby dosypujemy większą ilość mąki tortowej). Wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę.
      W tym czasie przygotowujemy foremki. Smarujemy  je cieniutką warstwą tłuszczu. Gdy ciasto jest już schłodzone, na posypanej mąką stolnicy, rozwałkujemy je partiami na grubość 2-3 mm. Nożem wycinamy koła większe od obwodu foremek babeczkowych. Wycięte ciasto nakładamy na foremki, palcami dokładnie dociskamy do ścianek i dno nakłuwamy widelcem.
       Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 15 minut, aż do zarumienienia babeczek.
       Gdy babeczki ostygną, wypełniamy je budyniem (ugotowanym zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, jednak z połowy zalecanej ilości mleka) i przybieramy owocami wedle uznania. Ja pracę nad babeczkami rozkładam sobie na dwa dni. Dzień wcześniej piekę babeczki, na kilka godzin przed podaniem, wypełniam je budyniem i owocami. 




Smacznego!! :)

3 komentarze:

  1. Kiedyś piekłam babeczki, teraz musiałabym ich upiec chyba z tysiąc :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a te babeczki są kruche?

    OdpowiedzUsuń
  3. miękkie? bo raz upiekłam z innego przepisu to były kwarde nie nadawające sie do jedzenia.:(

    OdpowiedzUsuń