Już na zakończenie tegorocznego sezonu przetworowego PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z CUKINII, która wspaniale smakuje z zimowymi obiadami.
SKŁADNIKI:
- 1,5 kg cukinii żółtej
- 1,5 kg cukinii zielonej
- kilka papryk
- 5 średniej wielkości cebul
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- ZALEWA: 3 szklanki wody, 1 szklanka octu, 1 szklanka cukru, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
PRZYGOTOWANIE:
- Cukinię (nieobraną) pokroić w cieniutkie plasterki (przy użyciu robota kuchennego), posolić do smaku, odstawić na 2-3 godziny.
- Przygotować zalewę.
- Cukinię odcedzić, odlać wodę, nie wyciskać, dodać pokrojoną cebulę oraz paprykę i zalać zalewą. Wymieszać. Dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego.
- Gotować 10 minut od chwili wrzenia.
- Przełożyć do wyparzonych słoików, które następnie odstawić do góry dnem aż do zupełnego ostygnięcia.