środa, 28 września 2011

Przetwory z cukinii


Już na zakończenie tegorocznego sezonu przetworowego PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z CUKINII, która wspaniale smakuje z zimowymi obiadami.

SKŁADNIKI:
  • 1,5 kg cukinii żółtej
  • 1,5 kg cukinii zielonej
  • kilka papryk
  • 5 średniej wielkości cebul
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • ZALEWA: 3 szklanki wody, 1 szklanka octu, 1 szklanka cukru, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe

PRZYGOTOWANIE:
  1. Cukinię (nieobraną) pokroić w cieniutkie plasterki (przy użyciu robota kuchennego), posolić do smaku, odstawić na 2-3 godziny.
  2. Przygotować zalewę.
  3. Cukinię odcedzić, odlać wodę, nie wyciskać, dodać pokrojoną cebulę oraz paprykę i zalać zalewą. Wymieszać. Dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego.
  4. Gotować 10 minut od chwili wrzenia.
  5. Przełożyć do wyparzonych słoików, które następnie odstawić do góry dnem aż do zupełnego ostygnięcia.