niedziela, 25 września 2011

Przetwory z papryki - papryka z miodem oraz mój zeszyt z przepisami


Ponieważ chciałabym jak najszybciej uporać się z przepisami przetworowymi tutaj, wpisuję dzisiaj kolejny, już przedostatni, tym razem na paprykę konserwową w miodzie. Papryka fajnie komponuje się z chlebem i wędliną oraz jako dodatek do obiadów. Jest chrupiąca i smaczna i o dziwo, smakuje także dzieciom.



PAPRYKA KONSERWOWA Z MIODEM

Składniki:

*  5 kg papryki czerwonej
*  zalewa:
  • 12 szklanek wody
  • 4 szklanki octu 10 %
  • 4 szklanki cukru
  • 2 szklanki miodu
  • 2 łyżeczki soli
*  przyprawy na każdy słoik:
  • 7 ziarenek pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1,5 listka laurowego
  • 0,5 łyżeczki gorczycy
  • 5 plasterków czosnku

PRZYGOTOWANIE:

1. Zalewę zagotować.
2. Paprykę pokrojoną w pasy włożyć do gotującej się wody na kilka minut, a później zahartować w zimnej wodzie.
3. Do wyparzonych słoików włożyć przyprawy oraz poukładać cząstki papryki.
4. Zalać przestudzoną zalewą.
5. Zakręcone słoiki zagotować w garnku około 15 minut (poziom wody do 3/4 wysokości słoika, a dno   garnka wyłożyć ściereczką).
6. Słoiki odstawić do  góry dnem do zupełnego ostygnięcia.


Na zdjęciach również karteluszki z mojego ZESZYTU Z PRZEPISAMI. Wszystkie receptury spisuję zawsze na bieżąco i wpinam w koszulkach do segregatora. Obok listy składników i sposobów przyrządzania, na marginesie dopisuję własne notatki. Zapisuję sobie skąd dany przepis pochodzi oraz wprowadzam własne modyfikacje i ulepszenia. Wszystkie przepisy mam porządnie poukładane oraz posegregowane w odpowiednich przegródkach. Mój zeszyt z przepisami przekażę kiedyś Paulince :)





Pozdrawiam Wszystkich serdecznie
i życzę miłego tygodnia :)

Ada