Ponieważ chciałabym jak najszybciej uporać się z przepisami przetworowymi tutaj, wpisuję dzisiaj kolejny, już przedostatni, tym razem na paprykę konserwową w miodzie. Papryka fajnie komponuje się z chlebem i wędliną oraz jako dodatek do obiadów. Jest chrupiąca i smaczna i o dziwo, smakuje także dzieciom.
PAPRYKA KONSERWOWA Z MIODEM
Składniki:
* 5 kg papryki czerwonej
* zalewa:
- 12 szklanek wody
- 4 szklanki octu 10 %
- 4 szklanki cukru
- 2 szklanki miodu
- 2 łyżeczki soli
- 7 ziarenek pieprzu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1,5 listka laurowego
- 0,5 łyżeczki gorczycy
- 5 plasterków czosnku
PRZYGOTOWANIE:
1. Zalewę zagotować.
2. Paprykę pokrojoną w pasy włożyć do gotującej się wody na kilka minut, a później zahartować w zimnej wodzie.
3. Do wyparzonych słoików włożyć przyprawy oraz poukładać cząstki papryki.
4. Zalać przestudzoną zalewą.
5. Zakręcone słoiki zagotować w garnku około 15 minut (poziom wody do 3/4 wysokości słoika, a dno garnka wyłożyć ściereczką).
6. Słoiki odstawić do góry dnem do zupełnego ostygnięcia.
Na zdjęciach również karteluszki z mojego ZESZYTU Z PRZEPISAMI. Wszystkie receptury spisuję zawsze na bieżąco i wpinam w koszulkach do segregatora. Obok listy składników i sposobów przyrządzania, na marginesie dopisuję własne notatki. Zapisuję sobie skąd dany przepis pochodzi oraz wprowadzam własne modyfikacje i ulepszenia. Wszystkie przepisy mam porządnie poukładane oraz posegregowane w odpowiednich przegródkach. Mój zeszyt z przepisami przekażę kiedyś Paulince :)
Pozdrawiam Wszystkich serdecznie
i życzę miłego tygodnia :)
Ada