29 marca 2020

Cake pops, czyli ciasto na patyczkach




         Dzieciaki już od kilku dni nie mogły się doczekać wykonania ciastek na patyczkach, które lubią. Wczoraj wieczorem upiekłam ciasto biszkoptowe, a  dzisiaj na jego podstawie wykonaliśmy nasze ciasteczka. Właściwie wszystkie etapy wykonała Paulinka, ja tylko podpowiadałam i robiłam zdjęcia :) Adaś też pomagał :) Frajdą jest nie tylko zjadanie tych ciasteczkowych lizaków, ale również samo przygotowanie :) Wykonanie "cake pops" jest bardzo łatwe, potrzebne są właściwie tylko 3 składniki, których proporcje można traktować dosyć dowolnie. Ładnie ozdobione skuszą nie tylko dzieci.


Składniki:

- 400 g ciasta biszkoptowego (babki, babeczek lub murzynka)
- 125 g serka mascarpone
- 2 - 3 łyżki nutelli lub kremu orzechowego
- polewa czekoladowa (gotowa lub domowa)
- posypki

 Wykonanie:

W naczyniu pokruszyć ciasto biszkoptowe. Dodać serek mascarpone i nutellę. Uformować kulę ciasta i wstawić ją w woreczku do zamrażalnika na kilkanaście minut. Po tym czasie ciasto podzielić i uformować kulki. Następnie przygotować polewę czekoladową, patyczki moczyć w polewie i wbijać głęboko w kulki. Tak przygotowane ciasteczka wstawić do lodówki na 15 minut. Następnie, trzymając za patyczek, moczyć kule w płynnej czekoladzie, odstawiać na papier do pieczenia i ozdobić wedle uznania. Gotowe cake pops wstawić do lodówki na kilkanaście minut. 

Na zdjęciach poniżej kolejne etapy wykonania naszych  ciasteczek.






 


Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Hejka, nie masz pojęcia jak bardzo się cieszę że wróciłaś .
    Bardzo lubiłam Twojego bloga i czekałam mając nadzieję ,że wrócisz.
    Zaświeciłaś jak słoneczko dające nam nadzieję,ze jak napisałaś w pierwszym poście po powrocie,można pozwyciężyć trudne chwile.
    Pozdrawiam Noneczka

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają ślicznie! Cieszę się, że wróciłaś :))))

    OdpowiedzUsuń
  3. Tez zrobilismy. Wyszly super. Dzieki za przepis.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 DROBIAZGI DOMOWE , Blogger