środa, 25 marca 2020

Chleb razowy na zakwasie



     Poza czasem spędzonym w ogródku, staramy się nie wychodzić z domu teraz, nawet do sklepu. Zużywamy zakupy, które przygotowaliśmy wcześniej, a pieczywo wypiekamy sami. Wybieramy takie, które będzie chętnie zjadane przez Dzieci :)
      Na blogu dzisiaj sprawdzony przepis na przepyszny, miękki, wilgotny, z chrupiącą skórką, chleb razowy na zakwasie. Dla mnie lepszy niż z piekarni :) Zapach wyjętego z piekarnika chleba jest wspaniały :) Przepis i zakwas otrzymaliśmy od Mamy Andrzeja. Do chlebka można dodać ziarna, chociaż my dzisiaj nie dodaliśmy i też jest smacznie. 



Składniki:

- 520 g mąki pszennej
- 130 g mąki pszennej wieloziarnistej
- 130 g mąki żytniej wieloziarnistej
- 2 łyżeczki soli
- odrobina drożdży (ok. 10 g) + 50 ml ciepłej wody + 1,5 łyżeczki cukru (zaczyn)
- 700 ml wody
-  szklanka zakwasu
-  3/4 szklanki płatków owsianych
-  dodatkowo : garść ziaren słonecznika, dyn i siemienia lnianego.

Wykonanie:

W dużym naczyniu umieszczamy mąki, sól, wodę, zaczyn i zakwas. Wszystko mieszamy. Odkładamy pół słoika do lodówki, jako dokarmiony zakwas. Do reszty dodajemy płatki owsiane i ziarna, mieszamy. Przekładamy do długiej foremki i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Chlebek delikatnie wyrośnie. Następnie pieczemy 50 minut w temp. 190 stopni.





Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie. Ja na razie tylko robię ten z garnka ( u mnie naczynie żaroodporne )na drożdżach.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wpadam z rewizytą, dzisiaj pozwoliłam sobie trochę na odskocznie i pobuszowanie na blogach.
    To dla nas trudne sprawy i staramy sie nie wychodzić bez potrzeby,chleby bulki jak widzialas pieczemy sami. No ja niestety musze chodzic do pracy...ale staram sie nie myśleć co mogę z niej przynieść..
    Twoje pieczywo wyglada bardzo apetycznie, przepis zapisuję. Dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń