22 marca 2020

Domowe bułeczki - przepis



Bardzo łatwy przepis na pyszne domowe bułeczki pszenne. Wystarczy połączyć wszystkie składniki, poczekać, aż ciasto wyrośnie i upiec. Bułeczki są smaczne, puszyste, pełne i miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz. Polecam :)


Składniki:

- 0,5 kg mąki tortowej Basia
-  0,5 szklanki wody
- 150 ml mleka
- 2 łyżki miękkiego masła
- 7 g drożdży suchych
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli


Przygotowanie:

W dużym naczyniu wymieszać mąkę, drożdże *, cukier i sól. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 8 równych części i ukształtować bułeczki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć bułeczki, przeciąć na środku i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wstawić blaszkę do piekarnika i piec około 20 minut w temp. 200 stopni aż bułeczki się zarumienią. Kilka minut przed zakończeniem pieczenia włączyć termoobieg. Odstawić do wystygnięcia. Przed pieczeniem bułeczki można posmarować roztrzepanym jajkiem. Smacznego :)

* do pieczenia można użyć świeżych drożdży, w podwójnej ilości. Najpierw należy przygotować zaczyn: do ciepłego mleka dodać drożdże, cukier, dwie łyżki mąki. Odstawić na 15 min, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie połączyć z pozostałymi składnikami i wyrobić ciasto.



2 komentarze:

  1. Podobny przepis jak mój☺️ te bulki nie mają sobie równych, sa pyszniutkie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Upiekłam z tego przepisu. moje pierwsze bułeczki. pycha!! dziękuje

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 DROBIAZGI DOMOWE , Blogger