11 kwietnia 2020

Ciasto z malinami i budyniową pianką


        To ciasto to jest hit u nas w domu. Jest przepyszne. Kruche z delikatną, puszystą budyniową pianką z dodatkiem świeżych lub mrożonych malin. Piekę je zawsze przy okazji świąt, większych spotkań rodzinnych i z przyjaciółmi, i z reguły tak jest, że ktoś pyta o przepis. Poniżej podaję ilość składników do wykonania ciasta w małej blaszce. Ja dzisiaj upiekłam je na święta dla dwóch rodzin, więc zwiększyłam wszystkie proporcje dodatkowo o pół, by wypełniły dużą foremkę. Przepis na ciasto zaczerpnęłam kilka lat temu ze strony "Moje wypieki"

Składniki na ciasto :

- 1 szklanka mąki tortowej
- 1,5 szklanki mąki krupczatki
- 250 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 2 łyżki zimnej wody

Składniki na budyniową piankę:

- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 1/2 szklanki oleju

Dodatkowo:

- 500 g malin
- cukier puder do oprószenia

WYKONANIE:

1. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i  zagniatamy. Przygotowane ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 60 i 40% i wkładamy w  woreczkach do zamrażalnika na 15 minut.

2. Małą blaszkę (33x20) wykładamy papierem do pieczenia i do niej na tarce ścieramy większą część ciasta. Następnie delikatnie ugniatamy dłonią i wyrównujemy. Pieczemy 20 minut w 190 stopniach.

3. Po upieczeniu ciasto należy całkowicie wystudzić.

4. Białka ubijamy na sztywno. Powoli, łyżka po łyżce dodajemy cukry, proszek budyniowy i olej, cały czas ubijając.

5. Na upieczony spód wykładamy ubitą piankę i w nią wciskamy maliny, otworkami do góry. 

6. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta.

7. Piec 30 - 40 minut w temperaturze 190 stopni.

8. Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem. 






Życzę Wam Wszystkim Zdrowych i Spokojnych Świąt Wielkanocnych :)

Ada

25 komentarzy:

  1. Dziękuje i wesołych Świąt!!!Aneta.

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam to ciacho, jest mega smaczne!!! Wesolych Swiąt dla Was!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda apetycznie. W lepszych czasach się skusimy. Teraz liczymy każde jajko :)
    Wszelkiego dobra.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy go nie robiłam, ale musi być pyszne, wczoraj robiłam piankę z malinami na biszkoptach bo szybciej..

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda po prostu obłędnie, na pewno je zrobię, musi być pyszne :))
    Pozdrawiam ciepło, Agness<3

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe ciasto, tak podane zachwyci niejednego smakosza!

    OdpowiedzUsuń
  7. Super pomysł z tym budyniem, bo jakbyś dodał mrożone maliny na ciasto to pewnie zakalec murowany. Kradnę przepis :) Zrobię małą przyjemność mojej żonie, bo jest prawdziwym łasuchem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Samo ciasto wygląda obłędnie i na pewno również tak samo smakuje. Ja jestem zdania, że bardzo fajnie smakuje również ciasto czekoladowe z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-wilgotne-ciasto-czekoladowe/ które jak dla mnie jest na ten moment numerem jeden.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 DROBIAZGI DOMOWE , Blogger