środa, 16 listopada 2011

Racuszki drożdżowe z jabłkami


Smaczne, pulchne, obsypane cukrem pudrem, drożdżowe placuszki. Podawane jako obiad lub podwieczorek. U nas racuszki stoją na stole i znikają stopniowo przez cały dzień. Co chwilę ktoś skubnie jednego :)

RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI

Składniki:
  • 520 g mąki
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka + 5 dkg drożdży + 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 3 duże jabłka
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Do ciepłego mleka dodajemy cukier, drożdże i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i szczyptę soli, a następnie mleko (z drożdżami i cukrem). Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę (miskę ustawiamy na kaloryferze lub w ciepłej wodzie). Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę. Łączymy z wyrośniętym ciastem. Rozgrzewamy dobrze olej na patelni (oleju nalewamy na wysokość około 3 cm). Łyżką formujemy racuchy i kładziemy je na rozgrzany olej. Smażymy z dwóch stron na brązowo-złoty kolor. Gotowe racuszki koniecznie odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)