11 maja 2012

Przepis na babeczeki nadziewane budyniem waniliowym


      Tak, jak obiecałam ostatnim razem, podaję przepis na pachnące, miękkie, kruche oraz łatwe w przygotowaniu babeczki budyniowe. Ciasteczka te znakomicie smakują z poranną kawą oraz stanowią pyszny deser dla dzieciaków. Delikatnie oprószone cukrem pudrem ładnie prezentują się na stole. Przepis na kruche ciasto zaczerpnięty został z książki zatytułowanej "Ciasta słodkie i wytrawne".


PRZEPIS NA BABECZKI NADZIEWANE BUDYNIEM

Składniki na ciasto:
  • 340 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g margaryny
  • 150 g cukru pudru
  • 3 żółtka

Składniki na nadzienie:
  • 2 opakowania budyniu
  • 800 ml mleka

Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki połączyć - posiekać nożem i zagnieść palcami. 
  2. Wyrobione, gładkie ciasto włożyć w woreczku  do lodówki na 30 minut . 
  3. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni, nasmarować metalowe foremki do babeczek tłuszczem oraz ugotować budyń waniliowy.
  4. Ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm i wykleić dokładnie foremki. Następnie nałożyć po 2-3 łyżeczki budyniu (nie za dużo), i każdą foremkę zakleić krążkiem ciasta.
  5. Piec 20 minut. 
  6. Upieczone babeczki wyjąć z foremek, odwrócić, a gdy ostygną posypać cukrem pudrem. 
Smacznego! :)


Słodkie pozdrowienia dla wszystkich Babeczek :)
Ada

28 komentarzy:

  1. upiekę w sobotę:) łatwy przepis a babeczki wyglądają cudnie:)
    pozdrawiam z kuźni upominków:)

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczna zastawa, a babeczki idealne. W jakich foremkach piekłaś? Ile takich foremek miałaś? Pozdrawiam utalentowaną babeczkę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, ja piekłam w takich najzwyklejszych metalowych foremkach. Wyszło mi 11 babeczek.
      Pozdrawiam :)

      Ada

      Usuń
  3. babeczki na pewno sa pycha moze je kiedys wyprobuje

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę zrobić te babeczki, wyglądają pysznie. Tylko mi powiedz, czy na foremki babeczkowe nadają się też takie do malutkich tart? Bo moje metalowe foremki są bardzo niskie i szersze ciut od Twoich, sądząc po wyglądzie wypieku.mła aduś:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że się nadają. Po prostu inaczej rozłożą się proporcje ciasta :) Oby tylko udało się Tobie przykryć krążkiem ciasta i zakleić budyń. Albo możesz upiec ciasto w tartaletkach i później napełnić budyniem (i owocami). To będą takie otwarte babeczki :))
      Nikuś, daj znać, jak już coś tam wykombinujesz :)
      Buziaki

      Ada

      Usuń
  5. So sweet!
    Ada, your baking always makes me go to the kitchen right away and bake something!;)

    OdpowiedzUsuń
  6. O jak z budyniem to wypróbuję. Uwielbiam takie połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Z budyniem jeszcze babeczek nie piekłam, na pewno wypróbuję:)
    Pozdrawiam Cię serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ one pysznie wyglądają...do tego podane nieziemsko...pyszności;) pozdarwiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne fotki Ada! Co do babek to niestety tym razem podzekuje, bo nieznosze budyniu :)
    Mam nadzieje, ze plany realizujesz i nauka wre! :) Powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszota :))I jak pięknie wyglądaja :)

    OdpowiedzUsuń
  11. to ja mam jeszcze jedno pytanie.. ten budyń rozumiem gorący nakładasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewo, budyń po ugotowaniu przelewam do innego (zimnego) naczynia. Troszkę go dla ostudzenia zamieszam. I zanim wykleję kolejno foremki, to budyń przestygnie. Tak więc budyń nakładam przestudzony, ale ciepły.

      Pozdrawiam

      Ada

      Usuń
  12. O jak pysznie wyglądają:)))

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie jadłam takich z tysiąc lat, dziękuję za przypomnienie :) Aż się chyba zabiorę za ten przepis jutro.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają ślicznie!
    Lubię wszystko co z budyniem więc na pewno je zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszności. Robię podobne.
    Piękne zdjęcia.
    Pozdrawiam!
    Iza

    OdpowiedzUsuń
  16. Na Twojej ślicznej błękitno groszkowej zastawie prezentują się rozkosznie!:)
    Przepis zanotuję sobie do zeszytu, dziękuję Aduś:-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ada, ale cudnie, pastelowo u Ciebie:-))) i do tego smacznie!
    Ja ostatnio nic, a nic nie robię w kuchni:-( pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  18. Witaj chciałam bardzo podziękować za świetny przepis -piekłam wczoraj ,piekłam dzisiaj i dalej pytają !!!!!Przepis jest łatwy fajnie sie robi no i jakie smaczne .Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
  19. Fajny przepis , szybki i prosty a babeczki idealne do zabrania na piknik :)Dziękuję za przepis :)
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  20. wyglądają cudownie apetycznie:)
    robisz cudowne zdjęcia:) rozgoszczę się tu u Ciebie:)
    na-nua.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  21. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  22. Witam

    jestem u Ciebie pierwszy raz i od razu mi się spodobało.
    Jest tak przytulnie i miło :)))

    Pozdrawiam,
    Ewelina

    PS. Bardzo ładna zastawa i przy okazji chciałam się Ciebie zapytać gdzie takową można zakupić?? (może jakaś ogólnodostępna marka??) Od dawna "poluję" na taką - błękitnej w kropi, ale chyba źle szukam, bo nigdzie nie mogę znaleźć.

    OdpowiedzUsuń
  23. Olá, como vai?
    primeira vez que visito seu blog, tudo muito lindo, e bastante receitinhas...rs
    Olhando essa parece fácil. Traduzindo o texto no google, vou experimentar fazer...acho que vou conseguir...
    .

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 DROBIAZGI DOMOWE , Blogger