poniedziałek, 25 czerwca 2012

Masło domowe - przepis



       Masło przygotowane w domu jest kremowe, puszyste, delikatne i naturalne w smaku.  Nie zawiera ulepszaczy smakowych, ani soli. Powstaje tylko i wyłącznie z wiejskiej śmietany. My taką śmietanę zamawiamy u znajomej, która przywozi nam ją z okolic Czarnkowa - jest to śmietana 30% OSM Czarnków w woreczkach. Z pół litra śmietany otrzymujemy jedno masło oraz niepełny kubek naturalnej maślanki. Ja jednorazowo przygotowuję 10 masełek - 2 zostawiam w lodówce, pozostałe mrożę.

PRZEPIS NA DOMOWE MASŁO

Składniki:
  • 30 % wiejska śmietana
  • świeże zioła
Przygotowanie:

      Pół litra schłodzonej śmietany wlewamy do naczynia. Miksujemy od kilku do kilkunastu minut, używając trzepaczek do ubijania śmietany. Podczas miksowania ze śmietany zaczynają wytrącać się cząstki masła. Miksujemy tak długo, aż grudki masła będą duże i połączone. Następnie odlewamy maślankę do dzbanka, a masło formujemy w dłoniach, pod strumieniem zimnej wody - po to, aby spłukać pozostałości maślanki. Gdy do śmietany podczas miksowania dodamy świeże zioła (lub też czosnek), otrzymamy masło ziołowe.



Pozdrawiam serdecznie :)
Ada

46 komentarzy:

  1. Też lubię takie prawdziwe wiejskie masło. Ja biorę od kobiety, od której biorę tez mleko i ser. I powiem Wam, że nic się temu nie równa.
    A ten sposób z mikserem muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ada, dziękuję Ci za ten post - właśnie jestem w trakcie poszukiwania dobrej śmietany na masło, mam już foremki wyrzeźbione przez górala teraz tylko zrobić masełko, pięknie Ci wyszło, aż mi ślinka cieknie!!!!
    buziaki posyłam serdeczne,

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne masełko, też preferuję masło a nie margaryny...

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie masełko bo jest zdrowe :) zabieram się do produkcji według przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow...ależ ty czarujesz...oczywiście się pokuszę o zrobienie...dla męża czosnkowe...chyba można? byłby wniebowzięty;))
    Cudownego dnia, Pozdrwiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że można. Ja też zrobiłam jedno masełko czosnkowe i jest bardzo smaczne :) Pozdrawiam. Ada

      Usuń
  6. też lubię takie masełko, a korzystam ze śmietany 30% Zott, bo do takiej mam dostęp...

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam mniam... nie ma to jak zapach domowego masła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. oj tak..tez czasami robie ,jesli dostanę dobrą śmietanę:)Ziołowe są pyszne

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda! Spróbuję takie zrobić, ale muszę się zastanowić, skąd wziąć wiejską śmietanę:]

    Zamrożone masło nie traci walorów smakowych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Absolutnie nie. ładnie się rozmraża, dobrze rozsmarowuje na chlebku i wszystko jest ok :)

      Usuń
  10. Ale świetny pomysł. Czarnków wcale nie jest tak daleko ode mnie. Może także je zrobię. na razie tylko wyobrażam sobie jakie musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  11. ach:)) przypomniało mi się jak w dzieciństwie obiłam masło w słoiku:))no trzeba było się namachać!!!1 ale smak!!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Na prawdę tak łatwo zrobić masło? Myślałam, że to jakiś skomplikowany przepis. Do mojego upieczonego przeze mnie chleba pasowałoby idealnie. Dziękuję za przepis i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, na to wygląda, że tak :))
      Buziaki
      Ada

      Usuń
  13. Masełko wygląda bardzo apetycznie. Jak wrócę do domu, to chyba się skuszę i zrobię :)))

    OdpowiedzUsuń
  14. Pycha! Wygląda tak apetycznie,ze już czuje smak tego ziołowego masełka. Spróbuję tez sobie takie zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zabieram się do zrobienia domowego masełka od dawna i wciąż się zebrac nie mogę ;))) ale po Twoim apetycznym poście w końcu spróbuję :) Bardzo fajnie wszystko wytłumaczyłaś :) Dziękuję za przepis :)
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  16. Ado, doskonale pamiętam jak swojskie masło robiliśmy w domu w P. używając 10 litrowej bańki na mleko i drewnianego osprzętu. I to było masło... extra. My jako dzieci lubiliśmy ubijać, bo to była swoista frajda tak walić bez opamiętania drewnianym tłuczkiem w bańkę ze śmietaną i mlekiem. Maślankę wypijał mój ojciec a my patrzyliśmy na nią z niechęcią - dziś chętnie bym spróbowała!!!. Ale to wszystko było naprawdę dawno i nikt już tego u nas nie kontynuuje, choć codziennie mamy około 500-600 litrów zdrowego, świeżego mleka ;).

    Nie wpadłabym na pomysł ubijania masła mikserem, ale jak widać mistrzyni kuchni zawsze wydobywa pomysły jak z rękawa :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi tez taki sposób podpowiedziano :)
      Też bym nie wpadła na to sama :)

      Buziaki

      Usuń
  17. oj smakowicie wygląda Twoje masełko:)

    OdpowiedzUsuń
  18. juz na sam widok mi leci slinka. Ja kiedys probowalam w butelce zrobic maslo ale z melka to mi reka odpadla a masla byla lyzeczka.

    OdpowiedzUsuń
  19. Zaglądam często na Twój blog już od dawna.Zaciekawiły mnie Twoje przepisy i naleweczki.Dziś jestem oczarowana wpisem bo myślałam,że tylko ja robię masełko jak za dawnych lat a tu niespodzianka.Robię masło z śmietany zebranej z koziego mleka bo takie mam.
    Pozwolę sobie zaglądać i podziwiać.
    serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Takie masełko i domowy chlebek-nie ma nic lepszego:)

    OdpowiedzUsuń
  21. U nas masło jedzą tylko dzieci, z uwagi na małe zużycie kupuję taką małą osełkę, żeby zawsze była świeża. Ale Twój przepis i zdjęcia jak zawsze są tak apetyczne, że trudno się oprzeć :))

    OdpowiedzUsuń
  22. Jakoś brakowało mi zawsze samozaparcia, aby robić własne masło - kupuję je na targu u znajomej pani. Ponieważ jednak piekę własny chleb - zacznę chyba też robić masło. Dzięki wielkie za przepis.
    P.S. Do ziołowego masełka dodaję trochę lubczyku- pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ada, jestem pod vielkim vrazeniem! OGROMNYM! :)
    kłaniam sie v pas :)
    kocham masło i mama kiedys navet cos tam probovala robic sama, ale spasovala. A ja na to navet nie vpadlam ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. choc polecam masło osełkove z lidla, ma napravde dobry smak :)) my masło na kilogramy jemy

    OdpowiedzUsuń
  25. ja też takie robię:) jest pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  26. o żesz Ty Aduś:)Już dzisiaj rozsyłam wici w poszukiwaniu swojskiej śmietanki. Muszę to masło zrobić, najlepiej takie ziołowe:)Bazylia się nadaje?To moje ziele ulubione. mła:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Mój mąż często wspomina, jak w domu robiło się masło, a on z kubeczkiem czekał na maślankę. Smaki dzieciństwa.
    Pewnie nie jednej z Was podczas ubijania kremówki wytrąciło się słodkie masełko, hi, hi. Nie raz zdarzy się, że kremóweczka się zważy i wtedy jest masełko:-)
    Pozdrawiam
    Mariola

    OdpowiedzUsuń
  28. o, masełko domowe.. już nie pamiętam kiedy takowe jadłam:)
    Pozdrawiam Cię serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  29. nie miałam okazji takiego próbować ale po Twoich zdjęciach aż mi w brzuchu zaburczało. Tylko skąd ja teraz wezmę taką śmietanę ??:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O taką śmietanę najlepiej zapytac kogoś, kto mieszka na wsi. Bo to ma być po prostu wiejska śmietana przynajmniej 30 %. Albo często też na takich ryneczkach warzywno - owocowych można dostać. Popytaj.
      Pozdrawiam.Ada

      Usuń
  30. Pyszności! Moja mama czasem takie masełko robiła :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Hmm.. Robiłem kiedyś takie właśnie masełko i wyszło całkiem całkiem, ale już wtedy nurtowało mnie jedno pytanie: dlaczego to masło jest białe a nie żółte ?? Czy ktoś potrafi zburzyć ścianę milczenia? Czy ta pradawna wiedza została zapomniana? Czy jestem szalony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może dlatego, ze nie ma żadnych barwników właśnie. Jest w 100 % naturalne. Śmietana jest biała, więc masło również jest takie.

      Usuń
  32. Od ponad roku robię domowe masełko z 30% śmietany z Biedronki. Nam smakuje, nie mam porównania do masełka z wiejskiej śmietany (u mnie nie do zdobycia) Maślankę wylewam brak amatorów na picie jej. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  33. A czy takie mrożone masła nie tracą na smaku albo konsystencji później?

    OdpowiedzUsuń