Masło przygotowane w domu jest kremowe, puszyste, delikatne i naturalne w smaku. Nie zawiera ulepszaczy smakowych, ani soli. Powstaje tylko i wyłącznie z wiejskiej śmietany. My taką śmietanę zamawiamy u znajomej, która przywozi nam ją z okolic Czarnkowa - jest to śmietana 30% OSM Czarnków w woreczkach. Z pół litra śmietany otrzymujemy jedno masło oraz niepełny kubek naturalnej maślanki. Ja jednorazowo przygotowuję 10 masełek - 2 zostawiam w lodówce, pozostałe mrożę.
PRZEPIS NA DOMOWE MASŁO
Składniki:
- 30 % wiejska śmietana
- świeże zioła
Pół litra schłodzonej śmietany wlewamy do naczynia. Miksujemy od kilku do kilkunastu minut, używając trzepaczek do ubijania śmietany. Podczas miksowania ze śmietany zaczynają wytrącać się cząstki masła. Miksujemy tak długo, aż grudki masła będą duże i połączone. Następnie odlewamy maślankę do dzbanka, a masło formujemy w dłoniach, pod strumieniem zimnej wody - po to, aby spłukać pozostałości maślanki. Gdy do śmietany podczas miksowania dodamy świeże zioła (lub też czosnek), otrzymamy masło ziołowe.
Pozdrawiam serdecznie :)
Ada
Też lubię takie prawdziwe wiejskie masło. Ja biorę od kobiety, od której biorę tez mleko i ser. I powiem Wam, że nic się temu nie równa.
OdpowiedzUsuńA ten sposób z mikserem muszę wypróbować :-)
Ada, dziękuję Ci za ten post - właśnie jestem w trakcie poszukiwania dobrej śmietany na masło, mam już foremki wyrzeźbione przez górala teraz tylko zrobić masełko, pięknie Ci wyszło, aż mi ślinka cieknie!!!!
OdpowiedzUsuńbuziaki posyłam serdeczne,
Piękne masełko, też preferuję masło a nie margaryny...
OdpowiedzUsuńMniam...
OdpowiedzUsuńZdecydowanie masełko bo jest zdrowe :) zabieram się do produkcji według przepisu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe masełka:)
OdpowiedzUsuńWow...ależ ty czarujesz...oczywiście się pokuszę o zrobienie...dla męża czosnkowe...chyba można? byłby wniebowzięty;))
OdpowiedzUsuńCudownego dnia, Pozdrwiam
Pewnie, że można. Ja też zrobiłam jedno masełko czosnkowe i jest bardzo smaczne :) Pozdrawiam. Ada
Usuńteż lubię takie masełko, a korzystam ze śmietany 30% Zott, bo do takiej mam dostęp...
OdpowiedzUsuńmniam mniam... nie ma to jak zapach domowego masła :)
OdpowiedzUsuńoj tak..tez czasami robie ,jesli dostanę dobrą śmietanę:)Ziołowe są pyszne
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! Spróbuję takie zrobić, ale muszę się zastanowić, skąd wziąć wiejską śmietanę:]
OdpowiedzUsuńZamrożone masło nie traci walorów smakowych?
Absolutnie nie. ładnie się rozmraża, dobrze rozsmarowuje na chlebku i wszystko jest ok :)
UsuńPyszne masełko
OdpowiedzUsuńhmmm aż się jeść chce =)
OdpowiedzUsuńAle świetny pomysł. Czarnków wcale nie jest tak daleko ode mnie. Może także je zrobię. na razie tylko wyobrażam sobie jakie musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńach:)) przypomniało mi się jak w dzieciństwie obiłam masło w słoiku:))no trzeba było się namachać!!!1 ale smak!!!!
OdpowiedzUsuńNa prawdę tak łatwo zrobić masło? Myślałam, że to jakiś skomplikowany przepis. Do mojego upieczonego przeze mnie chleba pasowałoby idealnie. Dziękuję za przepis i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAniu, na to wygląda, że tak :))
UsuńBuziaki
Ada
Masełko wygląda bardzo apetycznie. Jak wrócę do domu, to chyba się skuszę i zrobię :)))
OdpowiedzUsuńPycha! Wygląda tak apetycznie,ze już czuje smak tego ziołowego masełka. Spróbuję tez sobie takie zrobić:)
OdpowiedzUsuńMniam ! Masełeczko :)
OdpowiedzUsuńZabieram się do zrobienia domowego masełka od dawna i wciąż się zebrac nie mogę ;))) ale po Twoim apetycznym poście w końcu spróbuję :) Bardzo fajnie wszystko wytłumaczyłaś :) Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko
Ado, doskonale pamiętam jak swojskie masło robiliśmy w domu w P. używając 10 litrowej bańki na mleko i drewnianego osprzętu. I to było masło... extra. My jako dzieci lubiliśmy ubijać, bo to była swoista frajda tak walić bez opamiętania drewnianym tłuczkiem w bańkę ze śmietaną i mlekiem. Maślankę wypijał mój ojciec a my patrzyliśmy na nią z niechęcią - dziś chętnie bym spróbowała!!!. Ale to wszystko było naprawdę dawno i nikt już tego u nas nie kontynuuje, choć codziennie mamy około 500-600 litrów zdrowego, świeżego mleka ;).
OdpowiedzUsuńNie wpadłabym na pomysł ubijania masła mikserem, ale jak widać mistrzyni kuchni zawsze wydobywa pomysły jak z rękawa :).
Mi tez taki sposób podpowiedziano :)
UsuńTeż bym nie wpadła na to sama :)
Buziaki
oj smakowicie wygląda Twoje masełko:)
OdpowiedzUsuńjuz na sam widok mi leci slinka. Ja kiedys probowalam w butelce zrobic maslo ale z melka to mi reka odpadla a masla byla lyzeczka.
OdpowiedzUsuńPycha :)
OdpowiedzUsuńZaglądam często na Twój blog już od dawna.Zaciekawiły mnie Twoje przepisy i naleweczki.Dziś jestem oczarowana wpisem bo myślałam,że tylko ja robię masełko jak za dawnych lat a tu niespodzianka.Robię masło z śmietany zebranej z koziego mleka bo takie mam.
OdpowiedzUsuńPozwolę sobie zaglądać i podziwiać.
serdecznie pozdrawiam
Pychota !
OdpowiedzUsuńTakie masełko i domowy chlebek-nie ma nic lepszego:)
OdpowiedzUsuńU nas masło jedzą tylko dzieci, z uwagi na małe zużycie kupuję taką małą osełkę, żeby zawsze była świeża. Ale Twój przepis i zdjęcia jak zawsze są tak apetyczne, że trudno się oprzeć :))
OdpowiedzUsuńJakoś brakowało mi zawsze samozaparcia, aby robić własne masło - kupuję je na targu u znajomej pani. Ponieważ jednak piekę własny chleb - zacznę chyba też robić masło. Dzięki wielkie za przepis.
OdpowiedzUsuńP.S. Do ziołowego masełka dodaję trochę lubczyku- pycha:)
Ada, jestem pod vielkim vrazeniem! OGROMNYM! :)
OdpowiedzUsuńkłaniam sie v pas :)
kocham masło i mama kiedys navet cos tam probovala robic sama, ale spasovala. A ja na to navet nie vpadlam ;)
choc polecam masło osełkove z lidla, ma napravde dobry smak :)) my masło na kilogramy jemy
OdpowiedzUsuńja też takie robię:) jest pyszne:)
OdpowiedzUsuńo żesz Ty Aduś:)Już dzisiaj rozsyłam wici w poszukiwaniu swojskiej śmietanki. Muszę to masło zrobić, najlepiej takie ziołowe:)Bazylia się nadaje?To moje ziele ulubione. mła:)
OdpowiedzUsuńMój mąż często wspomina, jak w domu robiło się masło, a on z kubeczkiem czekał na maślankę. Smaki dzieciństwa.
OdpowiedzUsuńPewnie nie jednej z Was podczas ubijania kremówki wytrąciło się słodkie masełko, hi, hi. Nie raz zdarzy się, że kremóweczka się zważy i wtedy jest masełko:-)
Pozdrawiam
Mariola
o, masełko domowe.. już nie pamiętam kiedy takowe jadłam:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie:)
nie miałam okazji takiego próbować ale po Twoich zdjęciach aż mi w brzuchu zaburczało. Tylko skąd ja teraz wezmę taką śmietanę ??:) pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńO taką śmietanę najlepiej zapytac kogoś, kto mieszka na wsi. Bo to ma być po prostu wiejska śmietana przynajmniej 30 %. Albo często też na takich ryneczkach warzywno - owocowych można dostać. Popytaj.
UsuńPozdrawiam.Ada
Pyszności! Moja mama czasem takie masełko robiła :)
OdpowiedzUsuńHmm.. Robiłem kiedyś takie właśnie masełko i wyszło całkiem całkiem, ale już wtedy nurtowało mnie jedno pytanie: dlaczego to masło jest białe a nie żółte ?? Czy ktoś potrafi zburzyć ścianę milczenia? Czy ta pradawna wiedza została zapomniana? Czy jestem szalony?
OdpowiedzUsuńMoże dlatego, ze nie ma żadnych barwników właśnie. Jest w 100 % naturalne. Śmietana jest biała, więc masło również jest takie.
UsuńOd ponad roku robię domowe masełko z 30% śmietany z Biedronki. Nam smakuje, nie mam porównania do masełka z wiejskiej śmietany (u mnie nie do zdobycia) Maślankę wylewam brak amatorów na picie jej. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńA czy takie mrożone masła nie tracą na smaku albo konsystencji później?
OdpowiedzUsuń