25 lutego 2021

Rogaliki drożdżowe - przepis


        Puszyste, miękkie, pachnące rogaliki drożdżowe, upieczone według przepisu mojej Mamy. Smaczna przekąska z kubkiem gorącego mleka lub kakao dla dzieci, a dla dorosłych słodki dodatek do filiżanki kawy. Z podanego przepisu udaje się około 35 rogalików, mniej lub więcej, w zależności od tego, na jaką wielkość rogalików się zdecydujemy. Ja piekę większe rogaliki, tak samo jak moja Mama :)

PRZEPIS NA ROGALIKI DROŻDŻOWE

Składniki:

  • 1 kg mąki tortowej
  • 10 dag drożdży świeżych
  • 5 żółtek
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • szczypta soki
  • 200 g masła

Wykonanie:

1. W rondelku rozetrzeć drożdże z mlekiem i cukrem. Dodać je do 2 szklanek mąki. Bardzo delikatnie zamieszać, tylko do częściowego połączenia składników. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

2. Gdy drożdże wyrosną, dodać pozostałe składniki. Ciasto wyrabiać bardzo długo! Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, np. na kaloryfer.

3. Ciasto rozwałkować i pociąć na trójkąty, tak jak na zdjęciach z koła, lub można rozwałkować ciasto w pasy i wycinać trójkąty.

4. Każdy trójkąt posmarować masłem i posypać kakao lub nałożyć konfiturę.

5. Trójkąty zawijać, zaczynając od szerszej części, delikatnie sklejając boki, a po zwinięciu zaginać w półksiężyc. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i tak zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut.

6. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Aż rogaliki ładnie się zarumienią.











Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie i zachęcająco. Może się skuszę przez weekend? Dam znać 🙂 uściski

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe wypieki najsmaczniejsze. Zdjęcia zachęcają bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  3. Można też zrobić z suchych drożdży, ciasto wyrobić robotem i odstawić na godzinę. Polecam z powidłami ze śliwek węgierek. Takie rogaliki umieszczam w szczelnym pudełku. Zachowują świeżość nawet kilka dni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robotem najwygodniej. Ręcznie trzeba trochę nad ciastem popracować :)

      Usuń
  4. Aż czuję zapach. I jakie fotogrniczne te rogaliki.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 DROBIAZGI DOMOWE , Blogger