Smaczne, pulchne, obsypane cukrem pudrem, drożdżowe placuszki. Podawane jako obiad lub podwieczorek. U nas racuszki stoją na stole i znikają stopniowo przez cały dzień. Co chwilę ktoś skubnie jednego :)
RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI
Składniki:
- 520 g mąki
- 1 jajko
- 1,5 szklanki ciepłego mleka + 5 dkg drożdży + 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 3 duże jabłka
- olej do smażenia
Wykonanie:
Do ciepłego mleka dodajemy cukier, drożdże i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i szczyptę soli, a następnie mleko (z drożdżami i cukrem). Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę (miskę ustawiamy na kaloryferze lub w ciepłej wodzie). Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę. Łączymy z wyrośniętym ciastem. Rozgrzewamy dobrze olej na patelni (oleju nalewamy na wysokość około 3 cm). Łyżką formujemy racuchy i kładziemy je na rozgrzany olej. Smażymy z dwóch stron na brązowo-złoty kolor. Gotowe racuszki koniecznie odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)