środa, 13 lipca 2011

Nalewka wiśniowa


   Aromatyczna, klarowna, pyszna nalewka wiśniowa, przygotowana według przepisu przyjaciółki mojej Mamy - pani Fredzi. Mocno owocowa, o pięknym wiśniowym kolorze. Dojrzewa cały rok, ale warto poczekać :)

Składniki:
  • 2,5 kg wydrylowanych wiśni
  • 2 garści wiśni z pestkami
  • garść pestek
  • 3 goździki
  • pół laski wanilii
  • 5 g cynamonu
  • 5 ziaren kardamonu
  • 3 rozgniecione migdałów
  • 0,5 litra spirytusu 
  • 1 litr wódki
Wykonanie:

Wiśnie zalewamy alkoholem, dodajemy pestki i przyprawy. Zakręcamy szczelnie i odstawiamy w ciemne miejsce na okres 6 miesięcy. Średnio raz w tygodniu "zakręcamy" słoikiem, aby składniki się pomieszały. Po upływie pół roku, przecedzamy (najlepiej przez gazę), przelewamy do czystych butelek, zakręcamy i odstawiamy na kolejne 6 miesięcy.
Zatem nasza tegoroczna nalewka będzie dobra w przyszłe lato :)