środa, 4 kwietnia 2012

Skorupki faszerowane


Smakowity dodatek do tradycyjnych dań świątecznych - podawane na ciepło lub na zimno skorupki faszerowane jajkiem, pieczarkami oraz zieleniną. Ładnie wyglądają na stole podczas śniadania wielkanocnego oraz bardzo dobrze smakują.

PRZEPIS NA JAJKA FASZEROWANE

Składniki:
  • 6 jajek
  • 1/2 małej cebuli
  • 10 pieczarek
  • szczypiorek
  • natka z pietruszki
  • sół
  • pieprz
  • bułka tarta 
  • olej do smażenia
 
Wykonanie:
    Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na patelni. Do cebuli dodać starte pieczarki oraz pokrojony drobniutko szczypiorek i natkę, doprawić do smaku i dusić kilka minut na małym ogniu. Jajka starannie umyć, ugotować na twardo (10 minut), przekroić ostrym nożem na pół, łyżeczką wydrążyć środek. Białko i żółtko posiekać, dodać do pieczarek i dobrze wymieszać. Skorupki wypełnić farszem, obtoczyć wierzch w bułce tartej i podsmażyć na oleju przez kilka minut, do zarumienienia.


    Pozdrawiam przedświątecznie.
    Ada