4 kwietnia 2012

Skorupki faszerowane


Smakowity dodatek do tradycyjnych dań świątecznych - podawane na ciepło lub na zimno skorupki faszerowane jajkiem, pieczarkami oraz zieleniną. Ładnie wyglądają na stole podczas śniadania wielkanocnego oraz bardzo dobrze smakują.

PRZEPIS NA JAJKA FASZEROWANE

Składniki:
  • 6 jajek
  • 1/2 małej cebuli
  • 10 pieczarek
  • szczypiorek
  • natka z pietruszki
  • sół
  • pieprz
  • bułka tarta 
  • olej do smażenia
 
Wykonanie:
    Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na patelni. Do cebuli dodać starte pieczarki oraz pokrojony drobniutko szczypiorek i natkę, doprawić do smaku i dusić kilka minut na małym ogniu. Jajka starannie umyć, ugotować na twardo (10 minut), przekroić ostrym nożem na pół, łyżeczką wydrążyć środek. Białko i żółtko posiekać, dodać do pieczarek i dobrze wymieszać. Skorupki wypełnić farszem, obtoczyć wierzch w bułce tartej i podsmażyć na oleju przez kilka minut, do zarumienienia.


    Pozdrawiam przedświątecznie.
    Ada

    26 komentarzy:

    1. Wyglądają bardzo smakowicie :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Super przepis - wypróbuję w święta. Pozdrawiam i smacznego życzę.

      OdpowiedzUsuń
    3. Też je uwielbiam, nie cierpię tylko przekrawać jajek bo zwykle mi to nie wychodzi;) Pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Justynko, Mama mojego Męża mi podpowiedziała, jak przeciąć skorupkę, żeby się udało. W lewej dłoni trzeba położyć sobie jajko i ostrym nożem energicznie w nie uderzyć :) Ładnie samo pęknie na środku :)

        Pozdrawiam

        Ada

        Usuń
      2. No to chyba najwyższa pora noże naostrzyć:))) dziękuje Ci za krzepiące słowa...Uściski;)

        Usuń
    4. Robiła takie ale nie w skorupkach. Buziaczki

      OdpowiedzUsuń
    5. My robimy podobnie- tylko bez pieczarek, za to mnóstwo ziół! Faktycznie są przepyszne i nie wyobrażam sobie bez nich świąt!

      OdpowiedzUsuń
    6. No i nareszcie coś co i ja robić potrafię:)Przepis na jaja faszerowane przejęłam od Mamci.I chociaż ja za jajami nie przepadam,a raczej mój organizm ich za dobrze nie przejmuje to tak robione wchodzą mi bezboleśnie. No pyszne są:) Dzięki za przypomnienie przepisu... zrobię na święta zamiast oklepanych pod pierzynką majonezową.mła Aduniu.:)

      OdpowiedzUsuń
    7. Ado, przepis już wydrukowałam dla siebie i koleżanek z biura :)) Próbowałam już Twojego chlebka i kilku słodkich wypieków, nigdy się nie zawiodłam :))
      Na sam widok i myśl o tych pysznościach ślinka mi cieknie :))

      OdpowiedzUsuń
    8. wygląda obłędnie smacznie - w sam raz żeby zabłysnąć kulinarnym talentem przed teściową :P

      OdpowiedzUsuń
    9. BARDZO SMAKOWICIE WYGLĄDAJĄ;-)))

      OdpowiedzUsuń
    10. Jej, aż momentalnie zgłodniałam... Super!

      OdpowiedzUsuń
    11. U mnie jak co roku będą jajka faszerowane, ale takiej wersji jeszcze nie próbowałam:)
      Pozdrawiam Wiola

      OdpowiedzUsuń
    12. ale fajowe jajca :)
      efektowne i proste :) to lubię!
      przedświąteczne buziaki :*

      OdpowiedzUsuń
    13. Dziękuje za przepis :)

      Pozdrawiam

      Kasia

      OdpowiedzUsuń
    14. Uwielbiam w Święta zaskakiwać moją rodzinę nowymi przepisami - już wiem co zrobię:))) Wesołych Świąt:)

      OdpowiedzUsuń
    15. Prześliczne dekoracje poczyniłaś w poprzednim poście. A przepis na jajeczka wygląda smakowicie i chyba się skuszę, żeby zaskoczyć rodzinkę czymś nowym na święta. Pozdrawiam cieplutko i życzę radosnych i ciepłych świat w gronie rodzinnym. Ania:)

      OdpowiedzUsuń
    16. uwielbiam faszerowane jajeczka :) nigdy sama nie robiłam... dzięki Ci dobra Kobieto! na pewno w tym roku spróbuję :)

      OdpowiedzUsuń
    17. Dzięki Tobie u mnie w tym roku zagoszczą na wielkanocnym stole takie jajeczka.Dobrze, że mi przypomniałaś o nich , bo już wieki całe ich nie robiłam:)
      Radosnych Świąt Ci życzę:)

      OdpowiedzUsuń
    18. Tym razem nie skorzystam :) Skorupki to jeszcze zbyt niebezpieczne narzedzie w rękach moich latorośli :D

      Ale i tak od razu jestem głodna... tym bardziej, że jeszcze przed śniadaniem ;)

      OdpowiedzUsuń
    19. Ale rarytasy! chyba się skuszę:-)
      buziaki wielkie!
      Zdrowych, radosnych Świąt życzę!

      OdpowiedzUsuń
    20. Pomysł świetny! I smaczny, bo jakże inaczej! ;)

      OdpowiedzUsuń

    Copyright © 2014 DROBIAZGI DOMOWE , Blogger