Smakowity dodatek do tradycyjnych dań świątecznych - podawane na ciepło lub na zimno skorupki faszerowane jajkiem, pieczarkami oraz zieleniną. Ładnie wyglądają na stole podczas śniadania wielkanocnego oraz bardzo dobrze smakują.
PRZEPIS NA JAJKA FASZEROWANE
Składniki:
- 6 jajek
- 1/2 małej cebuli
- 10 pieczarek
- szczypiorek
- natka z pietruszki
- sół
- pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
Wykonanie:
Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na patelni. Do cebuli dodać starte pieczarki oraz pokrojony drobniutko szczypiorek i natkę, doprawić do smaku i dusić kilka minut na małym ogniu. Jajka starannie umyć, ugotować na twardo (10 minut), przekroić ostrym nożem na pół, łyżeczką wydrążyć środek. Białko i żółtko posiekać, dodać do pieczarek i dobrze wymieszać. Skorupki wypełnić farszem, obtoczyć wierzch w bułce tartej i podsmażyć na oleju przez kilka minut, do zarumienienia.
Pozdrawiam przedświątecznie.
Ada
Super przepis - wypróbuję w święta. Pozdrawiam i smacznego życzę.
OdpowiedzUsuńTeż je uwielbiam, nie cierpię tylko przekrawać jajek bo zwykle mi to nie wychodzi;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJustynko, Mama mojego Męża mi podpowiedziała, jak przeciąć skorupkę, żeby się udało. W lewej dłoni trzeba położyć sobie jajko i ostrym nożem energicznie w nie uderzyć :) Ładnie samo pęknie na środku :)
UsuńPozdrawiam
Ada
No to chyba najwyższa pora noże naostrzyć:))) dziękuje Ci za krzepiące słowa...Uściski;)
UsuńRobiła takie ale nie w skorupkach. Buziaczki
OdpowiedzUsuńMy robimy podobnie- tylko bez pieczarek, za to mnóstwo ziół! Faktycznie są przepyszne i nie wyobrażam sobie bez nich świąt!
OdpowiedzUsuńNo i nareszcie coś co i ja robić potrafię:)Przepis na jaja faszerowane przejęłam od Mamci.I chociaż ja za jajami nie przepadam,a raczej mój organizm ich za dobrze nie przejmuje to tak robione wchodzą mi bezboleśnie. No pyszne są:) Dzięki za przypomnienie przepisu... zrobię na święta zamiast oklepanych pod pierzynką majonezową.mła Aduniu.:)
OdpowiedzUsuńAdo, przepis już wydrukowałam dla siebie i koleżanek z biura :)) Próbowałam już Twojego chlebka i kilku słodkich wypieków, nigdy się nie zawiodłam :))
OdpowiedzUsuńNa sam widok i myśl o tych pysznościach ślinka mi cieknie :))
wygląda obłędnie smacznie - w sam raz żeby zabłysnąć kulinarnym talentem przed teściową :P
OdpowiedzUsuńBARDZO SMAKOWICIE WYGLĄDAJĄ;-)))
OdpowiedzUsuńJej, aż momentalnie zgłodniałam... Super!
OdpowiedzUsuńU mnie jak co roku będą jajka faszerowane, ale takiej wersji jeszcze nie próbowałam:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Wiola
swietny pomysl :)
OdpowiedzUsuńale fajowe jajca :)
OdpowiedzUsuńefektowne i proste :) to lubię!
przedświąteczne buziaki :*
Dziękuje za przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Kasia
Uwielbiam w Święta zaskakiwać moją rodzinę nowymi przepisami - już wiem co zrobię:))) Wesołych Świąt:)
OdpowiedzUsuńPrześliczne dekoracje poczyniłaś w poprzednim poście. A przepis na jajeczka wygląda smakowicie i chyba się skuszę, żeby zaskoczyć rodzinkę czymś nowym na święta. Pozdrawiam cieplutko i życzę radosnych i ciepłych świat w gronie rodzinnym. Ania:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam faszerowane jajeczka :) nigdy sama nie robiłam... dzięki Ci dobra Kobieto! na pewno w tym roku spróbuję :)
OdpowiedzUsuńDzięki Tobie u mnie w tym roku zagoszczą na wielkanocnym stole takie jajeczka.Dobrze, że mi przypomniałaś o nich , bo już wieki całe ich nie robiłam:)
OdpowiedzUsuńRadosnych Świąt Ci życzę:)
Wow,wyglądają smakowicie!!
OdpowiedzUsuńTym razem nie skorzystam :) Skorupki to jeszcze zbyt niebezpieczne narzedzie w rękach moich latorośli :D
OdpowiedzUsuńAle i tak od razu jestem głodna... tym bardziej, że jeszcze przed śniadaniem ;)
pychota :))
OdpowiedzUsuńale kusisz kusisz !:):)
OdpowiedzUsuńAle rarytasy! chyba się skuszę:-)
OdpowiedzUsuńbuziaki wielkie!
Zdrowych, radosnych Świąt życzę!
Pomysł świetny! I smaczny, bo jakże inaczej! ;)
OdpowiedzUsuń