22 października 2021

Ciasto śliwkowe


Jesienne ciasto ze śliwkami, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki i dodać owoce. Jest delikatne, puszyste i smaczne. Nie może się nie udać :)

Składniki:

  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/4 kostki masła
  • śliwki

Przygotowanie:

Jajka miksować, aż zwiększą swoją objętość przynajmniej dwukrotnie. Następnie, nie przerywając miksowania, stopniowo dosypywać cukier, mąki, proszek dopieczenia. Na koniec dodać roztopione, przestudzone masło, cały czas miksując.

Połowę przygotowanego ciasta przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć przepołowione śliwki, skórką do dołu. Na owoce nałożyć drugą część ciasta.

Piec około 50 minut w 180 stopniach. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego :)









Jesienne pozdrowienia dla Wszystkich :)

Aldona

7 komentarzy:

  1. Mniam! Dziękuję za przepis:)))
    Piękne zdjęcia, cudne, przytulne wnętrze.
    Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto na pewno jest rewelacyjne, bo robię podobne, trochę inne proporcje i olej zamiast masła, bo wnuczek ma uczulenie.
    Pozdrawiam.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Az mnie chetka wziela na taki placek ze sliwami. Jak.babcia zyla nigdy nam dobrego ciasta nie brakowalo. Ja mam uszkodzony piekarnik i nie pieke. Moze do swiat BN sie naprawi. Dziekuje za wspanialy przepis Aldonko, wszystkiego dobrego, duzo usmiechu i slonca. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam śliwki pod każdą postacią. Twoje ciasto wygląda apetycznie i skuszę się chyba wypróbować Twój przepis.
    Pozdrawiam Alina

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 DROBIAZGI DOMOWE , Blogger