10 września 2021

Papryka z miodem - najlepsza! :)

Przepis NAJLEPSZĄ paprykę z miodem, jaką znamy :) Jest chrupiąca, pyszna, z delikatnym smakiem przypraw i miodu. Pysznie komponuje się do kanapek oraz jako dodatek do obiadów. My nie wyobrażamy sobie zimy bez tej papryki :) ;) Przepis domowy, sprawdzony od lat. Polecam :)

Składniki:

* 5 kg papryki czerwonej

* zalewa:

  • 12 szklanek wody
  • 4 szklanki octu 10 %
  • 4 szklanki cukru
  • 2 szklanki miodu
  • 2 łyżeczki soli

* przyprawy na każdy słoik

  • 7 ziarenek pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1,5 listka laurowego
  • 0,5 łyżeczki gorczycy
  • 5 plasterków czosnku

Przygotowanie:

1. Zalewę zagotować.

2. Paprykę umyć, pokroić w pasy, włożyć na dwie minuty do gotującej wody, a później zahartować w zimnej.

3. Cząstki papryki powkładać do wyparzonych słoików, dodać przyprawy.

4. Zalać przestudzoną zalewą.

5. Zakręcone słoiki zagotować w garnku około 20 minut (poziom wody do 3/4 wysokości słoika).

6. Słoiki odstawić do góry dnem do ostygnięcia. 











Słoiki ozdobiłam bawełnianymi kapturkami, 

które przygotowałam sama, naklejkami z opisem oraz jutowym sznurkiem :)

Pozdrawiam serdecznie :)

Aldona



6 komentarzy:

  1. A gdzie ten miód?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pycha ! I nadaje się na prezent :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A właśnie wczoraj byliśmy na grzybobraniu i wieczorem marynowałam podgrzybki według Twojego przepisu,bo przy kiszeniu ogórków zalewę robię już drugi rok, jak opisałaś w swoim poście. Na pewno zrobię zapasy takiej papryki. Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie wypróbuję Twój przepis:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspanialy pomysl na papryke marynowana :) nie znalam tego sposobu. Jesli sprawdzony to na pewno sprobuje zrobic. Sliczne te kapturki zrobilas Aldonko. Serdecznosci

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 DROBIAZGI DOMOWE , Blogger