5 września 2021

Chlebek rwany (skubany) z ziołami :)


Dzień dobry, witajcie po dłuższej przerwie tutaj na blogu :) Dzisiaj przepis na pyszny, ziołowy chlebek drożdżowy, którego się nie kroi, tylko odrywa cząstkami. Może Ktoś z Was się skusi i upiecze. Jest przepyszny do kanapek, grilla oraz jako przekąska. My go zasmakowaliśmy niedawno na rodzinnym grillu urodzinowym. Od tego czasu pieczemy chlebek sami w domu. Polecam :)

Przepis na rwany (skubany) chlebek ziołowy

Składniki na ciasto:

  • 40 g drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 600 g mąki tortowej
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli


Masło ziołowe:

  • 150 g masła
  • gałązki świeżej bazylii
  • świeży rozmaryn
  • 4 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki soli
  • pieprz

Przygotowanie:

Do 150 ml ciepłej wody dodajemy drożdże oraz cukier i odstawiamy na 15- 2 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy je do pozostałych składników i wyrabiamy gładkie ciasto. Przygotowane ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce, aby urosło.

W międzyczasie przygotowujemy ziołowe masełko. Świeże zioła kroimy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy sól, pieprz, i masło w temperaturze pokojowe. Mieszamy.

Po godzinie, gdy ciasto urośnie, rozwałkowujemy je na kształt prostokąta, kroimy na pasy o szerokości 5 cm, smarujemy masłem ziołowym, zwijamy lub składamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy 40 - 45 minut w temperaturze 190 stopni.

Smacznego :)

Przepis na podstawie receptury podanej przez Jakuba Kuronia.











Oczywiście dobór ziół do chlebka jest dowolny, wedle uznania.

Serdeczne pozdrowienia dla Wszystkich :)

Aldona


16 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo atrakcyjnie, a wyobrażam sobie jak obłędnie pachnie w całym domu :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pachnie bardzo ładnie, czosnkiem i ziołami. Buziaki:)

      Usuń
  2. Wyobrażam sobie ten aromat i smak, muszę koniecznie pokazać przepis mojemu M. ponieważ samodzielnie piecze chleby, może się skusi na nowy przepis.:))
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pachnie super, przepis łatwy a chlebek pyszny:) Celu uściski 😘

      Usuń
  3. Ten chlebek ,,chodzi,, za mną już od jakiegoś czasu i nie mogę się nadal zmobilizować, żeby wreszcie upiec. Twoja Aldonko wersja wygląda tak apetycznie, że może w końcu zrobię :))
    Uwielbiam oglądać Twoje zdjęcia, jakiś taki cudny klimat z nich bije i dobra energia ciepła domowego <3
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja bratanica upiekła podobny:)))był przepyszny:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Jednego tylko żałuję, że u nas już zaraz północ i dzisiaj go nie upiekę, ale jutro... Twoje przepisy w moim wykonaniu zawsze się udają.Nigdy nie miałam ręki do ciasta drożdżowego, i tych wypieków unikałam, ale może i tu zadziałą Twoja magia. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo smakowicie�� pozdrawiam��

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie ma to jak samodzielnie upieczony chlebek :) Cudownie pachnie w calym domu. Znakomity przepis, dziekuje. Pozdrowienia dla Ciebie i calej rodziny

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 DROBIAZGI DOMOWE , Blogger