11 lutego 2012

Murzynek


     Ciasto smaczne, miękkie, puszyste, wilgotne w środku, i co najważniejsze - łatwe oraz szybkie w przygotowaniu. Wymaga jedynie zmiksowania wszystkich składników. Przepis otrzymałam od mojej koleżanki wiele lat temu, z zapewnieniem, iż przygotowanie murzynka jest tak proste, że nawet osoby, które mają dwie lewe ręce do pieczenia, upieką pyszne ciasto.


MURZYNEK

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki powideł lub dżemu
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • odrobina olejku waniliowego lub cynamonu
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:

Wszystkie składniki zmiksować, przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170 stopni, aż do suchego patyczka - długi, drewniany patyczek wbijamy w ciasto, jeśli po wyjęciu jest suchy, to znaczy, że ciasto jest gotowe. Murzynek podczas pieczenia ładnie urośnie i zawsze pęknie na wierzchu. Upieczone ciasto koniecznie polewamy czekoladą.

Polewa czekoladowa:

Można użyć gotowej polewy czekoladowej, lub przygotować ją samemu. W rondelku podgrzewamy połamaną tabliczkę gorzkiej czekolady z dodatkiem 30% śmietanki z kartonika, w stosunku 1:1. Mieszamy przez cały czas, aż do zupełnego rozpuszczenia czekolady.


 

Miłego weekendu :)
Ada

97 komentarzy:

  1. U mnie w piekarniku dochodzi właśnie drożdżowe :)
    ale Twój przepis wypróbuję następnym razem bo bardzo lubię takie proste i udające się przepisy :)
    mam nadzieje, że go nie przypalę ;))

    pozdowionka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ika, mając w pamięci doświadczenia dżemowe, po prostu uważaj na samiuteńki koniec :))
      Drożdżowe też pyszne :)

      Pozdrawiam mocno

      Ada

      Usuń
  2. chyba go dzis upiekę wygląda apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam mniam, to lubię, proste, szybkie i sprawdzone :))) Może zrobię w tym tygodniu :D udanego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  4. kurcze ale pyszności, u mnie mąż zarządził dietę więc muszę obejść się smakiem...Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Szkoda że nie mam kakao bo bym upiekła dzisiaj. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wyjątkowo apetycznie :) u mnie niestety zakazane dzieciaki z alergią na kakao mogłyby tylko popatrzeć :(

    OdpowiedzUsuń
  7. Och jak pysznie wygląda :) Musze wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  8. o ja też dzisiaj miałam ochotę na murzynka, ale z braku sodki( nie chciało mi się iść do sklepu)właśnie piekę ciasto z truskawkami:)
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  9. Kocham murzynki - zawsze wychodzą :))

    OdpowiedzUsuń
  10. upiekłam bez kakao ;) dodałam brązowego cukru ;) nie jest aż tak brązowy ale też nie jest kompletnie blady.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak sobie właśnie pomyślałam, że można upiec bez kakao. Będzie jasne, ale smak ten sam :)

      Usuń
  11. Uwielbiam murzynka :) Moim pierwszym ciastem jakie w życiu zrobiłam był własnie murzynek ,to była kompletna klapa :)) Potem robiłam jeszcze wiele razy i juz na szczęście sie udawał :)

    OdpowiedzUsuń
  12. O, wydaje mi się, że moje pierwsze i jak dotychczas jedyne ciasto właśnie murzynkiem było :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja mam dwie lewe ręce do gotowania i pieczenia, ale z przepisu dam radę :) Murzynek apetyczny i ta polewa czekoladowa...mniam mniam :)
    Ada zapraszam Cię do serialowej zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  14. oj widzę Aduś, że pieczeni to Twoja pasja!:) ale jak się takie cudne ciasta piecze to nic tylko piec:) trochę mnie zarażasz tym pieczeniem:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Oh, it looks so delicious!:) And the recipe is just the way I like it - easy and quick to bake;) Thanks!
    Nice weekend,
    Ira

    OdpowiedzUsuń
  16. No masz ! Ale narobiłaś mi smaka :-) U mnie dzisiaj kupny sernik :-(
    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  17. ja znam to ciasto pod nazwą "ciasto na oleju", można je różnie modyfikować, z jabłkami i cynamonem, ze śliwkami, generalnie wszystkim na co ma się ochotę. fakt, zawsze wychodzi i jest pyysznee!
    ps. ja mam kupne kremowe, takie o którym marzyłam :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, nie wiem. Ja kiedyś tak pokombinowałam, dodałam odsączone brzoskwinie z puszki i ciasto się nie udało. Owoce puściły sok i jednym słowem wyszedł zakalec :)

      Można dodać orzechy, rodzynki i będzie ok.

      Usuń
  18. jak dawno nie robiłam murzynka!!A przecież to takie proste a zarazem pyszne ciasto!
    Aduś, z tej porcji wychodzi jedna taka blaszka jak na zdjęciu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie taka blaszka. Ciasto jest płynne i po przelaniu na blaszkę, wypełnia ją do około 1/2 wysokości. Podczas pieczenia ładnie rośnie.

      Usuń
    2. Dziękuję Ci za odpowiedż!!! Na weekend robię!!

      Usuń
  19. Aduś u Ciebie murzynek a u mnie za chwilkę pyszna herbatka, myślę że to doskonały zestaw :)
    całuski;)

    OdpowiedzUsuń
  20. uwielbiam takie proste przepisy, rach, ciach i ciasto gotowe:)

    OdpowiedzUsuń
  21. a wiesz, że za mną chodziło to ciasto ostatnio , tylko nie mogłam się do przepisu dogrzebać ale już zapisałam Twój i na pewno wykorzystam. pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam tego typu ciasta, wykorzystam Twój przepis na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  23. Upiekłam:) Jest wyśmienite!
    Pozdrawiam*

    OdpowiedzUsuń
  24. Dziewczyny dziękuję za wszystkie komentarze.

    Pozdrawiam serdecznie

    Ada

    OdpowiedzUsuń
  25. Mmmm.... ślina mi pociekła na ekran :-) Uwielbiam takie wilgotne ciasta. Dzięki za przypomnienie o murzynku i za przepis :-)
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  26. Oo, smak mojego dzieciństwa :) Moja mama piekła takie w okrągłym prodiżu i sama z przyzwyczajenia chyba nigdy nie upiekłabym go w blasze prostokątnej, ale wiadomo, że w smaku nie robi to różnicy :)
    Pozdrawiam, Ewa ^^

    OdpowiedzUsuń
  27. o super przepis mi nigdy murzynek nie wychodizl :( bede musiala sprobowac Twojego przepisu bo wyglada pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Chyba wszystko mam...Może uda mi się więc dziś zrobić to cudo:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Nie mogłam nie upiec (wczoraj). Nie miałam kakao, to dałam kawę rozpuszczalną. Po upieczeniu posmarowałam nutellą i posypałam płatkami migdałowymi. Mąż właśnie kończy...
    Uwielbiam Twojego bloga i traktuję go jako natchnienie! ;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kawą, nutellą i płatkami rzeczywiście fajny pomysł :)
      Spróbuję następnym razem.
      Dziękuję za miłe słowa :)

      Ada

      Usuń
  30. ... To moje ulubione ciasto... Ale mi nie zawsze wychodzi...
    Znów narobiłaś mi smaka!

    OdpowiedzUsuń
  31. murzynka pieke bardzo czesto,wlasnie dlatego ze jest bardzo latwe i chyba nie da sie go ,,zepsuc'' :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  33. Adula, mam masochistycznego pecha zaglądać do ciebie, jak akurat jakiegos pysznego posta upieczesz.
    Pyyyyyyyyyyyyycha!
    no i siedze znowu z kawą i liże monitor! :)

    pozdrawiam!
    Zuza

    OdpowiedzUsuń
  34. A ja myślałem że murzynek to w Afryce mieszka ;o))

    OdpowiedzUsuń
  35. Natchniona murzynkiem, Twym zaryzykowam i zrobiłam babkę piaskową marmurkową:)Skoro to takie proste to i murzynka też zrobię...jak szaleć to szaleć:)mła:)

    OdpowiedzUsuń
  36. Pierwszy wpis na moim blogu to murzynek - popisowe ciacho a przy tym takie proste ;-)

    OdpowiedzUsuń
  37. dokładnie... murzynek - jeden z łatwiejszych do przygotowania.
    pozdrawiam cieplutko i zapraszam do mnie:
    http://kraina-sztuki.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  38. siedzi w piecu! a ja czekam na gości :) oj chyba bez polewy zjedzą, skoro to taka poranna wizyta a ja się o niej dowiedziałam godzinę temu :)) pozdrawiam
    PS kotlety jajeczne z Twojego przepisu moja córa UWIELBIA :)) dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  39. oże i ciasto proste, ale za to jakie pyszne:P:) Twój wygląda idealnie!!:)

    OdpowiedzUsuń
  40. od kąt mam ten przepis robie je przynajmniej raz w tygodniu ;)
    robie też z orzechami albo przekładam je budyniem lub jakimś kremem- domownicy zachwyceni ;)

    OdpowiedzUsuń
  41. Witam się, bo jestem tu pierwszy raz:) Bardzo fajny blog, choć przepisów jeszcze niewiele (czekam na więcej!:)). Wczoraj mój małżonek zażyczył sobie murzynka, a ja nie mam z tym ciastem zbyt dobrych wspomnień (uwielbiam, ale nie zawsze wychodzi, więc eksperymentuje z przepisami), więc musiałam szybko znaleźć dobry przepis. Skorzystałam z Twojego, bo wydawał się szybki i prosty, i właśnie biję się po rękach, żeby nie jeść gorącego - wyszedł przepiękny, puszysty, wilgotny i bardzo delikatny. Nie miałam czekolady, więc w ślad za to-znowu-ja posmarowałam wierzch nutellą - pychotka. Dzięki za przepis - ciasto jest przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  42. Najlepszy murzynek jaki kiedykolwiek zrobiłam, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Powidła też zmiksować czy może przełożyć ciasto? Hmmmm Pomocy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po prostu dodać do ciasta i wszystkie składniki zmiksować :) Pozdrawiam

      Usuń
  44. Ja już robię po raz kolejny murzynka z tego przepisu i wychodzi wyyyśmienity !!! Polecam serdecznie i dziękuję za przepis :))

    OdpowiedzUsuń
  45. postanowiłam wypróbować ten przepis:) mam nadzieję murzynek wyjdzie smaczny, bo zdjęcia wyglądają bosko:) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  46. przepis wypróbowany, murzynek wyszedł piękny i przepyszny! dzięki za przepis!:)

    OdpowiedzUsuń
  47. Polecam gorąco ten przepis. Murzynek wychodzi pyszny! Ja dodaje dżem jagodowy a polewę robię w następujący sposób rozpuszczam w rondelku czekoladę gorzką 70% i dodaje 1/3 szklani mleczka kokosowego. Polewa nawet po ostygnięciu pozostaje lejąca ;) pozdrawiam antrea

    OdpowiedzUsuń
  48. jestem pod wielkim wrażeniam, gratuluje sukcesów i zapraszam na mojego bloga :) http://nymuffin.blogspot.com/2014/03/chocolate-cake-ciasto-czekoladowe.html czekam na Pani ocenę i pozdrawiam NEW YORK MUFFIN

    OdpowiedzUsuń
  49. Ciasto wyszło pyszne! Łatwe do wykonania, a składniki zawsze się znajdą w kuchni;)

    OdpowiedzUsuń
  50. Ciasto wyszło przepyszne:) Do tej pory miałam inny przepis na murzynka ale ten bije go na głowę. Dziękuję za przepis i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  51. Genialny przepis!! Ciasto wyrosło mega, a smakuje wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  52. Rewelacyjny przepis a do tego zawsze wychodzi! Wielkie dzięki już trzeci raz robię;)

    OdpowiedzUsuń
  53. Od jakiegoś czasu chodził za mną murzynek i szukałam dobrego przepisu, trafiłam na Pani blog i upiekłam właśnie ten... jest pyszny.. dziękuję: )

    OdpowiedzUsuń
  54. Nigdy jeszcze nie wyszedł mi ciasto-murzynek, aż do dziś gdzie właśnie odkroiłam pierwszy kawałek i zjadłam z wielkim apetytem. Udało się ! Dziękuję za przepis !

    OdpowiedzUsuń
  55. Czy mogę olej zamienic na margaryne

    OdpowiedzUsuń
  56. Bardzo smaczne ciasto, polecam.

    OdpowiedzUsuń
  57. Jak długo piec?

    OdpowiedzUsuń
  58. Nie dałam sody , ale i tak wyszła meeega pyszna 😋

    OdpowiedzUsuń
  59. Jak spróbowałam tak go piekę mam różne przepisy na murzynka ale ten to pychota przekładam powidłami palce lizać.łatywy a dobry

    OdpowiedzUsuń
  60. Witam,spisałam przepis i lecę do kuchni upiec ten wspaniale wyglądający
    murzynek ,bardzo lubię wilgotne ciasta,pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  61. Bardzo smaczne. Ja posmarowałam czekoladą (wcześniej rozpuszczoną). Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  62. Wypróbowany sprawdzony przepis!. Dzieciom bardzo smakowało. Ciasto łatwe do zrobienia i nie drogie��

    OdpowiedzUsuń
  63. Najlepszy murzynek jaki do tej pory jadłam, a do tego prosty i szybki w wykonaniu. Palce lizać.

    OdpowiedzUsuń
  64. zrobiony, pyszny

    OdpowiedzUsuń
  65. Szkoda że nie jest chociaż w przybliżeniu podany czas pieczenia

    OdpowiedzUsuń
  66. Brak nie tylko czasu pieczenia (ja piekię około 30 minut) ale I wielkości formy dp pieczenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na oko😁 czyli czas w przybliżeniu to godzina a z tego wychodzi zwykła keksówka. Polecam się 😁

      Usuń
  67. W życiu nie zamienię na inny przepis. Najlepszy ! Dziękuję ☺️

    OdpowiedzUsuń
  68. Jaki wymiar keksówki

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 DROBIAZGI DOMOWE , Blogger