Pyszne, puszyste, miękkie, pachnące rogaliki drożdżowe, upieczone według przepisu mojej Mamy. Właściwie to upiekłyśmy je razem z Mamą. Smaczna przekąska z kubasem gorącego mleka lub kakao dla dzieciaków, a dla dorosłych słodki dodatek do filiżanki porannej kawy. Z podanego przepisu udaje się około 35 rogalików. Nasze drożdżowe rogaliki pojechały dzisiaj w zimową podróż razem z moim Synkiem, a my zostałyśmy sobie w domu we trzy. Polka, Babcia i ja.
PRZEPIS NA ROGALIKI DROŻDŻOWE
Składniki:
- 1 kg mąki
- 10 dkg drożdży
- 5 żółtek
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 5-6 łyżek cukru
- pół szklanki ciepłego mleka
- szczypta soli
- kostka masła
Wykonanie:
- W rondelku rozetrzeć drożdże z mlekiem i cukrem. Dodać je do 2 szklanek mąki. Delikatnie zamieszać, nakryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
- Na stolnicę wysypać resztę mąki, dodać masło, śmietanę oraz żółtka.
- Gdy drożdże wyrosną przełożyć je do pozostałych składników. Ciasto należy wyrabiać długo! Jeśli jest za gęste można dodać mleko.Wyrobione ciasto nakryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, np. na kaloryfer.
- Ciasto rozwałkować i pociąć na trójkąty (tak jak na zdjęciach).
- Każdy trójkąt posmarować masłem, posypać kakao i cukrem lub nałożyć konfiturę.
- Zwinąć trójkąty zaczynając od szerszej części, delikatnie sklejając boki, a następnie zagiąć w półksiężyc. Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy i tak zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut.
- Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Miłego weekendu.
Nie zapomnijcie dzisiaj o Babciach i Dziadkach.
Ada
Nie zapomnijcie dzisiaj o Babciach i Dziadkach.
Ada
ojej,ale fantastyczne zdjecia:)uwielbiam takie rogaliki, moja siostra zawsze je dla mnie robi na drogę gdy wyjezdzam z PL:) moje ulubione to te z dżemem domowej roboty:)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńale smakowicie wyglądają!
OdpowiedzUsuńmuszę koniecznie wypróbować:)
pozdrawiam z kuźni upominków:)
Pychota! Uwielbiam drożdżowe ciasta:). Dzięki za przepis i technologię, ja zawsze drożdżowe robię na oko (jak wiele rzeczy), więc nie potrafiłaby podać przepisu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
Wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńOch! Gdzie te czasy, jak piekłam rogaliki, rurki z kremem i inne ciacha(duzo tego bylo!).........
OdpowiedzUsuńFajnie, gdy ma się dla kogo piec!!!!!!!!!!
Gorąco pozdrawiam
z Tczewa.
Mariola
Wyglądają niesamowicie smakowicie! Aż się zaśliniłam patrząc na rogalika w przekroju hi hi ;)
OdpowiedzUsuńWidzę, że i u Ciebie słodkości... Takiego patentu z kakao do rogali nie znałam- na pewno wypróbuję!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Wow, wyglądają smakowicie:)) chętnie bym się skusiła ale alergia nie pozwala:(( pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńO Matko wygladają cudnie, pewnie są pyszne, aż się zaśliniłam:)
OdpowiedzUsuńAdeczko mja droga dziękuję Ci bardzo za serwetki, są przecudowne:)
Miłej niedzieli Ci życzę!
kocham różne ciekawe blogi taki ten jest właśnie dodam do obserwacji i będę odwiedzać zapraszam na mój
OdpowiedzUsuńhttp://agatucha123-agatuszka.blogspot.com/
słyszałam, że porcyjka do mnie jedzie :)
OdpowiedzUsuńklasyczne rogaliki z marmoladą.
dlaczego ja nie potrafię robić ciasta drożdżowego... :(
ściskamy.
ps. życzenia dla babci.
a jak dużo nadzienia:))))pyszności:)))
OdpowiedzUsuńSERDECZNIE WITAM
OdpowiedzUsuńNiech Ci się dzień mieni uśmiechem
szczęśliwym bliskim serca
dotykiem przyjaźnią dla wszystkich
i słońca promykiem
Milutko pozdrawiam i życzę
Ci udanej niedzielki ściskam cię :)))
Ślinotok pełną gębą !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko
mmmm pychota:)))))
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyglądają. Ja też mam zamiar zrobić dzisiaj ciasto.
OdpowiedzUsuńale one muszą być pyszne ! wygladaja niesamowicie apetycznie :)
OdpowiedzUsuńAle mi smaku narobiłaś :-) Wyglądają przepysznie - spróbuję upiec jak znajdę chwilę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Jak ja lubię takie rogaliki !!!!!!!!! Ale tyklo jeść ;o((
OdpowiedzUsuńTakie rogaliki to wspomnienie mojego dzieciństwa! Mama robiła je z dżemem agrestowym własnej roboty - pychota!
OdpowiedzUsuńP.S.
Ado, już wszystko jest dobrze. Jestem :)
Mniam! Dobrze że juz późno, to nie zabiorę się zaraz za wypróbowanie przepisu:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rogaliki drożdżowe, mam swój sprawdzony przepis, który zawsze się udaje a robię jej z nutellą lub twardą marmoladą różaną :-) Twoje w asyście czerwieni wyglądają równie smakowicie.
OdpowiedzUsuńzdjęcia super! zachęcają do upieczenia tych smakowicie wyglądających rogalików :)
OdpowiedzUsuńBoze, Ada, ja ci znowu ośliniłam bloga. Wybacz, ale nie dałam rady! :)) Przepis kradne i ukrywam skrzetnie.
OdpowiedzUsuńZdjęcia po prostu smakowite! :)
Mniami....wypróbuję przepis na pewno-dzięki za inspirację :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam (ciasto w maszynie do chleba) i wyszły REWELACYJNE! Bardzo dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńDziewczyny, dziękuję bardzo za sympatyczne słowa :)
OdpowiedzUsuń"To znowu ja" bardzo, bardzo się cieszę, jeśli przepis się przydał i rogaliki się udały :)) Przepis sprawdzony od lat, więc jestem spokojna, że wszystko się uda :) /Jeśli piszesz blog, to poproszę o namiary/
Pozdrawiam mocno
Ada
Dzisiaj zrobiłam nadziewane bułeczki i znowu coś pysznego. Dziękuję bardzo za świetne przepisy. Teraz dopiero, po kupieniu maszyny do chleba, robię drożdżowe - nigdy nie umiałam (chyba chodzi o cierpliwość w wyrabianiu).
UsuńBloga piszę tu: http://niemnieszukasz.blox.pl/html
Pozdrawiam serdecznie i z wdzięcznością!
Dziękuję za namiary blogowe :)
UsuńMaszyny do chleba nie mam. Chociaż już kiedyś się przymierzałam do zakupu :) A drożdżowe fakt, wymaga cierpliwego, długiego wyrabiania, aż ręce bolą :))
Pozdrawiam serdecznie
Ada
Ale cudnie pachnie, będę tutaj zaglądać regularnie a póki co to wypróbuję jutro przepis na bułeczki:)
OdpowiedzUsuńDrozdze rozetrzec z mlekiem i cukrem...ale ile tego cukru?
OdpowiedzUsuńDziekuje za odpowiedz
Ewa.
Ojej, rzeczywiście nie podałam. Zaraz poprawię. 5-6 łyżek cukru.
UsuńPozdrawiam
Ada
dwa dni temu robiłam rogaliki- super ciasto, ale faktycznie dłuuuugo się je wyrabia i dość ciężko, przepis czasochłonny ale wart zachodu
OdpowiedzUsuńzrobiłam też rogaliki smarując najpierw warstwę masła orzechowego a potem nutelli- osobiście polecam :)
chociaż i tak najlepiej wyszły z domową konfiturą z wiśni
pozdrawiam
"W rondelku rozetrzeć drożdże (10dag) z mlekiem(4 lyzki) i cukrem (6 lyzek). Dodać je do 2 szklanek mąki."
OdpowiedzUsuńi wszystko mi sie posklejalo :((((((
gdzie jest blad?