PRZEPIS NA ROGALIKI DROŻDŻOWE
Składniki:
- 1 kg mąki tortowej
- 10 dag drożdży świeżych
- 5 żółtek
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- pół szklanki ciepłego mleka
- szczypta soki
- 200 g masła
Wykonanie:
1. W rondelku rozetrzeć drożdże z mlekiem i cukrem. Dodać je do 2 szklanek mąki. Bardzo delikatnie zamieszać, tylko do częściowego połączenia składników. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
2. Gdy drożdże wyrosną, dodać pozostałe składniki. Ciasto wyrabiać bardzo długo! Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, np. na kaloryfer.
3. Ciasto rozwałkować i pociąć na trójkąty, tak jak na zdjęciach z koła, lub można rozwałkować ciasto w pasy i wycinać trójkąty.
4. Każdy trójkąt posmarować masłem i posypać kakao lub nałożyć konfiturę.
5. Trójkąty zawijać, zaczynając od szerszej części, delikatnie sklejając boki, a po zwinięciu zaginać w półksiężyc. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i tak zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut.
6. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Aż rogaliki ładnie się zarumienią.
Smacznego :)
Wyglądają pysznie i zachęcająco. Może się skuszę przez weekend? Dam znać 🙂 uściski
OdpowiedzUsuńSą bardzo smaczne :) Powodzenia :) Uściski!
UsuńDomowe wypieki najsmaczniejsze. Zdjęcia zachęcają bardzo.
OdpowiedzUsuńTak. Domowe najlepsze.
UsuńMożna też zrobić z suchych drożdży, ciasto wyrobić robotem i odstawić na godzinę. Polecam z powidłami ze śliwek węgierek. Takie rogaliki umieszczam w szczelnym pudełku. Zachowują świeżość nawet kilka dni.
OdpowiedzUsuńRobotem najwygodniej. Ręcznie trzeba trochę nad ciastem popracować :)
UsuńAż czuję zapach. I jakie fotogrniczne te rogaliki.
OdpowiedzUsuńSzkoda, że daleko i nie możemy zaprosić :)))
Usuń