Witajcie poświątecznie :) U mnie dzisiaj na blogu przepis na przepyszne, świąteczne ciasto.
Pani Walewska, niezmiennie od lat, zachwyca mnie swoim smakiem. Połączenie kruchego ciasta, chrupiących migdałów, delikatnego budyniowego kremu, słodyczy bezy i smaku kwaśnej czarnej porzeczki daje niesamowity efekt :) Ciasto nie tylko wspaniale smakuje, ale również ładnie prezentuje się na stole podczas świąt, czy uroczystości rodzinnych. Przygotowanie nie jest trudne, jednak odrobinę czasochłonne.
PANI WALEWSKA
Składniki na ciasto:
- pół kg mąki
- 200 g masła
- 6 żółtek
- pół szklanki cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie: połączyć wszystkie składniki. Wyrabiać do uzyskania gładkiego ciasta, które następnie podzielić na pół.
Składniki na bezową piankę:
- 8 białek
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie: Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier i mąkę.
Dodatkowo:
500 g dżemu z czarnej porzeczki
200 g płatków migdałów
Wykonanie ciast:
Należy przygotować dwie blaszki o rozmiarach około 33 x 25 cm. Wyłożyć je papierem do pieczenia. Następnie palcami rozprowadzić po połowie ciasta na każdej z blaszek. Na każde ciasto wyłoży połowę dżemu z czarnej porzeczki oraz połowę piany z białek i posypać migdałami. Piec oba ciasta równocześnie w temperaturze 175 stopni około 40 minut. Ciasta można upiec osobno, jedno po drugim, ale wtedy połowę piany z białek należy przygotować bezpośrednio przed pieczeniem drugiej blaszki. Po upieczeniu ciasta odłożyć do ostudzenia. W tym czasie przygotować krem.
Składniki na budyniowy krem:
- 1 szklanka mleka + 3 łyżki cukru +cukier waniliowy
- 1 szklanka mleka + 3 łyżki mąki tortowej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 2 żółtka
- masło
- aromat migdałowy - kilka kropel
Wykonanie kremu:
Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Do drugiej dodać mąki, żółtka i zmiksować. Do gotującego się mleka dodać zmiksowane składniki i zagotować stale mieszając. Masę wystudzić. Następnie mikserem miksować masło na gładko i stopniowo dodawać masę budyniową. Dodać kilka kropli aromatu migdałowego.
Przygotowanie całego ciasta:
Na pierwszy wystudzony placek położyć krem budyniowy i przykryć drugim plackiem ciasta. Wstawić do lodówki na kilka godzin, zanim ciasto zostanie podane na stół :)
Smacznego :)
Aldona
Oj brakowało mi tu Twoich pięknych zdjęć i przepisów.
OdpowiedzUsuńDroga Aldonko u nas dzisiaj zamiast śledzia to pizza- rodzinka nawet mruczała, że zupę by zjadła. Także powoli powrót do codzienności ale z Twojego przepisu na ciasto skorzystam w środę bo na sylwerstra przydałaby się jakaś słodkość.
OdpowiedzUsuńściskam jeszcze w nastroju świątecznym.
Dorota
Ciasto wygląda zachwycająco, uwielbiam bezę i chyba się odważe zrobić to cudo.
OdpowiedzUsuńŁączę poświąteczne pozdrowienia.:)
Też czuję pokusę zrobienia takiego mokrego ciacha..EWa
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych ciast. U nas podawane z wiśniami z kompotu i mama zawsze ostrzegała, że nie bierze odpowiedzialności za bliskie spotkanie z ewentualnymi pestkami.
OdpowiedzUsuń