Przepis na smaczną, wilgotną, łatwą i szybką w przygotowaniu babkę cytrynową. Nie może się nie udać :) Wystarczy zmiksować wszystkie składniki i upiec :) Babka jest umiarkowanie słodka oraz ma delikatny cytrynowy posmak. Babkę tę upiekłam na Wielkanoc, ale jest to również całkiem dobry przepis na domowe ciasto cytrynowe, nie tylko od święta. Można wtedy upiec je w podłużnej foremce. Smaczne do filiżanki kawy lub herbaty, dla dorosłych oraz dzieci:)
PRZEPIS NA BABKĘ CYTRYNOWĄ
Składniki:
- 5 jajek
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- pół szklanki skrobi ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki tortowej Basia
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki oleju
- sok i skórka z 1 dużej cytryny
Wykonanie:
Całe jajka wbić do naczynia, dodać cukier i miksować, aż składniki zwiększą swoją objętość prawie trzykrotnie. Następnie, nie przerywając miksowania, powoli dosypać przesiane mąki, proszek do pieczenia, dodać otartą skórkę cytryny oraz wlać olej i sok z cytryny. Gdy masa będzie już gładka, przelać do foremki na babkę (lub do podłużnej blaszki) wysmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą. Piec około 40 minut, w temperaturze 180 stopni. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Ostudzić. Wyjąć z foremki, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Ozdobić według uznania :)
Smacznego :)
Wyglada bardzo apetycznie. I bardzo fajna foremka!!! Pozdrawiam serdecznie��
OdpowiedzUsuńMironka, pozdrawiam serdecznie :)
UsuńMniam, mniam wygląda przepysznie. Chętnie skorzystam z przepisu:)
OdpowiedzUsuńPolecam :))
UsuńWyglada smacznie. Wszystkie przepisy, ktore od Ciebie wyprobowalam sprawdxily się super. Murzynek i ciasto z malinami to hit u nas!!
OdpowiedzUsuńSuper. Cieszę się bardzo :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńAldono, dzisiaj dosłownie w ciągu 10 minut zorganizowałam utarcie ciasta i do piekarnika. Ponieważ foremka u mnie jast niezbyt duża, to część ciasta poszłao do foremek mufinkowych. Pycha, tak lekkiego ciasta i o wyrafinowanym smaku dawno nie mieliśmy. Kązdego wieczora mam sptkanie na Zoomie s dzićmi, więc dzisiaj dostali nakaz aby upiec bake wesług Tojego przepisu. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńNawet nie wiesz jak się cieszę, że ciasto Wam zasmakowało. Dokładnie tak jest, kilkanaście minut przygotowania i ciasto do piekarnika. Nam też tak smakowało. Fajny pomysł z mufinkami, nie pomyślałam o tym nawet. Też spróbujemy :))
UsuńI tak samo smaczny i szybki w przygotowaniu jest murzynek, gdybyście kiedyś mieli chęć.
Pozdrawiam bardzo serdecznie!! :))
koniecznie skorzystamy, tylko, że te kilogramy ....
UsuńWiem. Ja też się staram uważać. Ale od czasu do czasu lubię zjeść jakieś domowe ciacho :)
Usuń